Az amerikai légierő konvertiplánja tart bemutatórepülést Budapest felett kedden

2019.10.28. 20:06

CV-22B bemutató repülés Budapest felett 2019. október 29-én 12:00-kor - címmel adott ki sajtóközleményt az amerikai nagykövetség hétfő este. Azt írják, magyar és amerikai különleges műveleti erők közös kiképzése kezdődött meg 2019. október 25-én. Ennek lesz része a bemutató repülés, amely már csak azért is lehet érdekes, mert ez a CV-22B így néz ki:

"Az USA légierejének CV-22-esei és személyzetük a következő hetekben a magyar erőkkel együtt gyakorlatoznak majd” - mondta az USA légierejének ezredese, Clay Freeman.

A gyakorlat része a CV-22B Osprey konvertiplán bemutató repülése Budapest felett 2019. október 29-én, déli 12 órakor.

A nagykövetség azt írja:

A CV-22 Osprey egy olyan tiltrotor, amely képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, nagy hatótávolságú behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás.

A konvertiplán így néz ki működés közben:

"A CV-22B Osprey az Amerikai Légierő első számú, különleges műveleti erőket (SOF) kiszolgáló, függőleges kiemelésre képes harci platformja. Az Ospreyek és személyzetük konfliktusok minden fázisában képesek SOF küldetések teljes spektrumának végrehajtására. Az egész EUCOM műveleti területen hajtanak végre behatolást, kimenekítést és utánpótlás szállítást" - mondta Freeman ezredes.