Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Már jövő héten megalakulhat az új Fővárosi Közgyűlés

2019.10.28. 17:01 Módosítva: 2019.10.28. 17:27

Jogerőssé vált az önkormányzati választás fővárosi kompenzációs listás eredménye, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem a határidő lejártáig, hétfőn 16 óráig, így

a Fővárosi Közgyűlés akár már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

Az MTI emlékeztet: a Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a közvetlenül választott főpolgármester, a 23 kerület polgármesterei, továbbá 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot, ezek az eredmények tehát már mind jogerőre emelkedtek.

A kompenzációs listás mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztotta szét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteken, azt követően, hogy valamennyi kerületi polgármester-választás eredménye jogerőssé vált.

Az FVB fővárosi listás eredményt megállapító, egyhangúlag meghozott határozata ellen hétfőn 16 óráig lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani. Mivel ilyen kérelem a Fővárosi Választási Iroda tájékoztatása szerint a határidő lejártáig nem érkezett, az eredmény jogerőssé vált, és a Fővárosi Közgyűlés már akár a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe – a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva –

  • a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP 18,
  • a Fidesz–KDNP 13 tagot küldhet,
  • és tagja a közgyűlésnek két független (noha a Fidesz–KDNP által támogatott) polgármester is.