Kásler: Jövőre havi 250 ezerrel több rezsipénz jár az alapellátó közpénzes fogászatoknak

2019.10.28. 12:42

Még 2019-ben egyszeri kiegészítő juttatást, 2020-tól pedig havi fix összegű díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok. Az MTI híre szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az eddigi havi 130 ezer forintnyi rezsitámogatást helyett jövőre havi 380 ezer forintot kapnak majd a közfinanszírozott fogászatok, az idei egyszeri kiegészítésre pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját forrásból 4,44 milliárd forintot különít el. 

A miniszter hozzátette: az elmúlt időszakban az alapellátásban dolgozó háziorvosi praxisok támogatása jelentősen nőtt, azonban ettől elmaradt a közfinanszírozott fogorvosok támogatása. Ezért döntött úgy a minisztérium, hogy ebben az évben a heti 30 órát dolgozó alapellátó fogorvosok és fogorvosi szakellátók 1,5 millió forint támogatást kapnak. Az ennél kevesebb heti rendelési időt vállalók időarányosan kevesebb pénzhez jutnak. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a jövő év január 1-jétől esedékes havi fix rezsitámogatás összege 9,5 milliárd forint. Ez a jelenlegi támogatáshoz képest 250 ezer forintos havi többletet jelent.

Kásler hosszú ideje tartó egyeztetésekről beszélt, ami ezzel nem zárult le, míg Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke azt mondta, hogy a közfinanszírozott fogorvosi ellátás és az alapellátás más területeinek finanszírozása között nagyra nyílt az olló, és a mostani támogatás egy kicsit enyhíti a különbséget. Úgy értékelt: az egészségügyért felelős államtitkárság elfogadja azt, hogy a fogorvosi ellátórendszer az alapellátás teljes jogú résztvevője, és ezt a területet is ugyanolyan finanszírozás illeti meg.  Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke is örömét fejezte ki a támogatás kapcsán, és kiemelte, hogy a szakmai testületek olyan párbeszédet kívánnak folytatni, ami a fogorvosi ellátás minőségét és hatékonyságát növeli.