Publicus: A Fidesz a legerősebb, de az ellenzék együtt erősebb

2019.10.28. 06:57

Az önkormányzati választási kampány és a szavazás a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) erősödését hozta – derül ki a Publicus Intézet négy nappal a voksolás után kezdett telefonos közvélemény-kutatásának eredményéből.

A Népszava felkérésére elvégzett felmérés szerint a pártok népszerűségi listáját az összes megkérdezett között változatlanul magasan a Fidesz–KDNP vezeti 29 százalékkal, de az ellenzékkel – teljes összefogás esetén – már többen, 32 százalék szimpatizál.

Az augusztusi adatokkal összehasonlítva a kormánypártok 1 százalékot vesztettek, az ellenzéki pártok közt az MSZP–Párbeszéd szövetség változatlanul 7 százalékon áll, a Jobbik egy százalékkal visszalépett, és 6 százalékos a támogatottsága, míg az LMP tábora a nyár végi adathoz hasonlóan 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánk Mozgalomé. 

A Demokratikus Koalíciót – az augusztushoz hasonlóan – a választókorú lakosság 8 százaléka támogatja, míg a Momentum a májusi 4, majd az augusztusi 7 százalék után szintén 8 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében teljesen kiegyenlített lett a Fidesz–KDNP és az ellenzék küzdelme, a Publicus friss mérése azt mutatja, hogy 50-50 százalék jut a két oldalnak. A Fidesz ebben a körben októberben 52 százalékon állt, míg a DK-t és a Momentumot 12-12 százalék, az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot pedig 10-10 százalék támogatta. Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2-2 százalékot szerezne egy most vasárnapi voksoláson.