Dupla újraszámolás után jogerősen is Győr polgármestere Borkai Zsolt

2019.10.29. 17:49 Módosítva: 2019.10.29. 19:12

Hétfőn írtuk meg, hogy valószínűleg ismét újraszámlálják a győri polgármester-választás szavazólapjait, ugyanis cikkünk megjelenéséig nem tájékoztatta elutasító döntésről a Győri Ítélőtábla Litresits Andrást, pedig az idevágó határidő már letelt. Az ellenzéki pártokat, illetve az ellenzéki közös polgármesterjelöltet képviselő jogászok, Litresits és Czeglédy Csaba ugyanis felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a bírósághoz múlt csütörtökön. Ennek felülbírálási határideje 3 nap, újraszámlálás esetén 6 nap.

Mai határidővel pedig meg is született a Győri Ítélőtábla határozata, amiből kiderült, hogy a polgármesterekre leadott szavazatok megismételt számlálása utáni végeredmény:

Borka Zsolt (Fidesz–KDNP): 19.308 szavazat
Glázer Tímea (DK–MSZP–Momentum–Jobbik–LMP): 18.662 szavazat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a múlt héten újraszámolta a szavazatokat a város mind a 96 választókörzetében, és ismét a korrupciós és szexbotrányba keveredett Borkai Zsoltot hozta ki győztesnek, az ellenzék azonban úgy reagált akkor, hogy a választás, majd pedig az újraszámolás lebonyolítása során is történtek olyan szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt, sőt a győri polgármester-választás lebonyolításának egészét is.

A mostani ítélet után már csak alkotmányjogi panaszt nyújthatna be az ellenzék, ám Glázer Tímea, az ellenzéki polgármesterjelölt az Indexnek azt mondta, egyelőre nem döntöttek a továbbiakról. A korábbi felülvizsgálati kérelmet beadó Litresits András annyit mondott az Indexnek, hogy átbeszélik, de egyelőre úgy látják, hogy a szavazatok eredményére vonatkozó speciális jogorvoslati helyzetre vélhetően nem fognak tudni élni ezzel a rendkívüli jogorvoslati lehetőséggel. 

Ha nincs további jogi lépés, akkor az alakulóülést 15 napon belül meg kell tartani Győrben.