Karácsony megemelt végkielégítést javasol Tarlósnak

2019.10.29. 17:30

November 5-én, kedden délelőtt 11 órára hívta össze a Fővárosi Közgyűlés alakulóülését Karácsony Gergely  a Városháza Dísztermébe. Az új főpolgármester, ahogyan az Indexnek adott interjújában ezt már előzetesen is jelezte, nemcsak a ceremoniális ügyekkel, hanem érdemi javaslatokkal is készül az első ülésre.

Karácsony a meghívó alapján szám szerint 15 javaslattal készül.

Köztük olyan előterjesztésekkel, mint a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosítása, a főpolgármester illetményére, és egyéb juttatásokra vonatkozó tervezet, de

  • Budapest új vezetője az első ülésen javaslatot tesz a főpolgármester-helyettesekre is. Információink szerint egyelőre négyen aspirálnak erre a posztra, a DK Gy. Németh Erzsébetet, az MSZP Tüttő Katát, a Momentum Kerpel-Fronius Gábort, Karácsony pártja, a Párbeszéd pedig Dorosz Dávidot jelölheti főpolgármester-helyettesnek.

Karácsony ugyanakkor mindezeken a formalitásokon túl javaslatot tesz arra is, hogy

Tarlós István korábbi főpolgármester részére a törvény alapján járó három havi illetménynek megfelelő összegű végkielégítésen felül további végkielégítést fizessen ki a főváros.

A közgyűlés mindezek után megválasztja majd az újjáalakuló fővárosi szakbizottságok tagjait is, de lesznek más személyi döntések, így például a főváros Rendészeti Igazgatóságát érintő, vélhetően személycserék. A formalitásokat követően

  •  Karácsony 7. napirendi pontja az„Ezaminimum!” antikorrupciós minimumprogramra vonatkozó javaslata

, de a főpolgármester korábbi ígérete szerint a következő pontban lép a Római-part ügyében is: 

  • változtatási tilalom elrendelésére tesz javaslatot a Római-part területére.

Karácsony "Szent István szobrának elhelyezésével összefüggő egyes kérdésekről" is kilátásba helyezett egy javaslatot,

  • létrehozná a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot,
  • döntene a Városliget fejlesztésével összefüggő egyes kérdésekben is, ennek jelentősége az, hogy az Orbán-kormány több képviselője azt kérte, a főváros mihamarabb határozotton a Liget ügyéről.

Noha az idevágó előterjesztés még nem ismert, az már világos, mit takar a 12. napirendi pont, amelyben Karácsony arra tesz javaslatot, hogy

  • a fővárosban ne alkalmazhassák az önkormányzati vállalatok az úgynevezett "rabszolgatörvényt". 
  • A 13. napirendi pont a sokat citált klímavészhelyzet kihirdetése, és noha még ez az előterjesztés sem ismert, nagy kérdés, milyen konkrét intézkedéseket von magával ez a közgyűlési döntés.

Ezt követően Karácsony Gergely az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztésére is javaslatot tesz, végül, a 15. pontban pedig egy ugyancsak izgalmas téma következhet:

  • Javaslat egyes reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozására.

Nagy kérdés persze, hogy hogyan fogadják Karácsony javaslatait az új közgyűlés tagjai. Elvileg persze a főpolgármesternek nem lehet gondja a többséggel, hiszen a Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a közvetlenül választott főpolgármester, a 23 kerület polgármesterei, továbbá 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot, ezek az eredmények tehát már mind jogerőre emelkedtek.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe – a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva – a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP 18, a Fidesz–KDNP 13 tagot küld, és tagja a közgyűlésnek két független (noha a Fidesz–KDNP által támogatott) polgármester is.