Már szerdán kiengedhetik a kórházból Zentét

2019.10.29. 11:07 Módosítva: 2019.10.29. 13:46

Kedden délelőtt megkapta a a budapesti Bethesda Gyermekkórházban a világ egyik legdrágább gyógyszerének számító Zolgensmát Zente, az a gerincvelő-izomsorvadással küzdő másfél éves kisfiú, akinek néhány hete hatalmas mozgósítással 700 millió forintot gyűjtöttek össze a kezelésére Magyarországon és a határon túl. A hírt a kisfiú hivatalos Facebook-oldalán tették közzé, a kórházban kora délután sajtótájékoztatót tartanak, erről az Indexvideó élőben közvetít majd. 

Update:

Kedden kora délután elkezdődött a sajtótájékoztató, alább követhetik élőben. A tájékoztató szerint Zente gyógyszerét, a Zolgensmát extrém feltételekkel szállították az Egyesült Államokból Magyarországra: a gyógyszert stabilan mínusz hatvan és mínusz nyolcvan fok között kellett tartani. Hogy biztosra menjenek, egy tesztcsomag érkezett Magyarországra egy héttel ezelőtt.

Zente intravénásan kapta meg a gyógyszert, és ha minden a tervek szerint halad, a kisfiút szerdán kiengedik a kórházból a család budapesti lakásába, a következő két hónapban előbb hetente, majd kéthetente kontrollálják az eredményeit. Az orvosok arra számítanak, hogy néhány héten belül erősödni fog a kisfiú, és bíznak benne, hogy élethosszig tartó hatást érhetnek el a kezeléssel.