Péterffy: 23 milliárd forintos adósságot hagyott hátra a fideszes városvezetés

2019.10.29. 18:05 Módosítva: 2019.10.29. 21:31

23 milliárd forintos adósság várta Pécs új polgármesterét, Péterffy Attilát. A 24.hu-hoz eljuttatott keddi közleményében azt írja,

Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták.

Páva Zsolt, Pécs korábbi fideszes polgármestere a múlt héten még azt mondta, hogy 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost, Péterffy szerint ugyanakkor hallgatott a 18,2 milliárd forintos hitelállományról és az 5 milliárd forintos működési hiányról, amit mostanra összesített a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztálya.

Az ellenzéki pártok által támogatott polgármester azt írja, azonnali intézkedéseket hozott a tetemes adósság ledolgozása érdekében. Megtiltotta például az önkormányzati cégek vezetőinek, hogy az átadás-átvétel alatt új kötelezettségeket vállaljanak, és az engedélye nélkül tilos új tételeket lehívni a keretszerződésekből.

Péterffy közleménye szerint a nyári szünetben, alig néhány hónap alatt költhetett el hatalmas pénzt az önkormányzat, hiszen 2019 májusában még több milliárd forintos szabad pénzeszközről beszélt a városvezetés, míg szeptember végén már 4,84 milliárd forintos túlköltekezésről volt szó.

Közleményében hozzáteszi,

Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni. Szembesültünk a problémával, és bár az első feladatunk, hogy elkezdjünk megoldást keresni rá, ahogy azt a kampányban ígértem, a szembesítést most a felelősök sem fogják tudni elkerülni.

Páva Zsolt 2010 óta vezette a Baranya megyei várost, idén viszont nem őt, hanem a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót, Vári Attilát indította a Fidesz. Az ellenzék – az LMP-t kivéve – beállt Péterffy Attila mögé, aki a szavazatok 53,15 százalékával megnyerte a választást. A városi közgyűlésben is elsöprő győzelmet aratott az ellenzék, 17 mandátumot szereztek, míg a kormánypárt mindössze nyolcat.