Nem lesz a Jobbik elnöke Jakab Péter

2019.10.30. 07:33

Nem lesz a Jobbik elnöke, elfogadja a párt országos választmányának döntését. A Jobbik így elhalasztja, és jövőre tartja meg a tisztújító kongresszusát, írja Jakab Péter a Facebookon.

A Jobbik keddi országos választmányi ülésén a küldöttek nem támogatták az újonnan megválasztandó Országos Elnökség mandátumának két és félévre hosszabbítását, hogy az a 2022-es országgyűlési választások után járjon le. Mivel Jakab Péter elnökjelölt a jelöltség elvállalását előzetesen ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte, így ígéretét betartva visszalépett az elnökjelöltségtől.

Az Országos Választmány így aztán felkérte az Országos Elnökséget, hogy vonja vissza a tisztújító kongresszus kiírását, és töltse ki az eredeti, 2020 májusáig szóló mandátumát. Ezt ők elfogadták, így a Jobbik jövő tavasszal tartja meg a tisztújító kongresszusát. 

Jakab Péter október elején került bele a kalapba mint lehetséges pártelnök, miután Sneider Tamás bejelentette, hogy sem az elnöki posztra, sem más tisztségre nem pályázik majd.

Kedden derült ki, hogy Vona Gábor kilép a Jobbikból. Vona már idén tavasszal jelezte szándékát Sneidernek, de úgy állapodtak meg, hogy csak az önkormányzati választás után hagyja ott a Jobbikot. Hozzátette, nincs konfliktus a háttérben, a döntése régóta érlelődött, és meglátása szerint épp jó lélektani pillanatban, a Jobbik számára relatív sikeres választás után lépett ki a pártból.