Megmagyarázta az ÁSZ, mit kerestek a NAV nyomozói a Momentumnál

2019.10.30. 18:32 Módosítva: 2019.10.30. 20:09

Szerda délután közleményben reagált az Állami Számvevőszék a NAV Momentum Mozgalom Múzeum körúti székhelyén tartott meglepetésszerű házkutatására. A nyomozók másfél-két órát tartózkodtak a pártirodában; az ellenzéki párt országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték, amelyet a Momentum könyvelőjétől vittek el pendrive-on.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A közlemény felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy az ÁSZ nem nyomozóhatóság, és egy hatósági jelzést követően az ügy gazdája minden esetben az érintett hatóság (azaz a NAV). Ezért magával a nyomozás menetével, az eljárás körülményeivel kapcsolatban nem adhat információt.

Azonban az ÁSZ arra rávilágított, miért folyhat ma is NAV-eljárás a Momentum ellen.

Az ÁSZ szerint a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során derült ki, hogy a Momentum mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, ezért tett törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést az ÁSZ, mely egyben fel is függesztette a pártnak járó állami támogatást. A Momentum februárban megküldte az ÁSZ részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat, melyek alapján a hatóság megállapította, hogy „a pártnál a jövőre vonatkozóan megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit”, és visszavonta az állami támogatás felfüggesztését.

Azonban a Momentumnak adott zöld jelzés „semmilyen módon nem befolyásolja” az ÁSZ korábbi megállapításait, illetve a kifogások szerint tett feljelentés alapján megindított hatósági eljárást, illetve annak indokoltságát. Azaz az ÁSZ közleménye alapján a NAV a már orvosolt hiányosságok előtti állapotra volt kíváncsi.