Vannak olyan települések, ahol az önkormányzat határozza meg, mennyire legyen tiszta a vécé

2019.10.30. 11:51

Vannak olyan települések, ahol az önkormányzat rendeletben szabályozza, mennyire legyen tiszta az ember lakása, de még azt is, hogy azt a lakást takarítsa rendszeresen, és a hozzá tartozó vécé "rendszeres ürítését, tisztán tartását, fertőtlenítését" is előírja, írja közleményben a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ szerint ezek a magánszférát sértő, jogellenes rendelkezések, mert szerintük az ilyen szabályokkal az önkormányzat "jogot formál arra, hogy bárki lakásába benézhessen, és számon kérje a nappali vagy a vécé tisztaságát".

A szervezet ezért a megyei kormányhivatalokhoz fordult, és azt kérte, hogy az érintett önkormányzatoknál érjék el a jogsértő rendelkezések hatályon kívül helyezését, valamint azokat is, amikben azt határozzák meg, mennyire legyen rendezett a kert és az udvar, mennyire gondoskodjanak ezek megműveléséről – bár a konkrét településeket nem nevezik meg. Azt írják, a kormányhivatalok sok érvvel egyetértettek, és a képviselő-testületek a rendelkezések jó részét hatályon kívül helyezték.