A börtönből csalt ki 380 ezer forintot a megrögzött csaló

2019.10.31. 10:55

Kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 35 éves, büntetett előéletű békési férfi ellen, aki börtönben ülve, telefonon keresztül csalt ki 380 000 forintot egy hiszékeny gyomaendrődi férfitól - közölte az ügyészség. 

A vádlott épp a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumában tengette büntetését, ahonnan 2017. július 14. és 18. között többször felhívott telefonon egy gyomaendrődi férfit, és pénz-, illetve tárgynyereményre való hivatkozással megtévesztve különböző összegeket csalt ki tőle.

Amikor először felhívta, álnéven mutatkozott be, egy szerencsejátékokat szervező cég munkatársának adta ki magát, és azt állította, hogy a sértett százezer forint készpénzt és egy 150 ezer forint értékű mobiltelefont nyert egy sorsolásos játékban.

A nyeremény kézhezvétele érdekében viszont követnie kell a vádlott utasításait.

A hívás után a sértett elment egy bankautomatához, és három alkalommal, összesen 45 ezer forinttal feltöltötte különböző hívószámú telefonkészülékek egyenlegét, majd pedig 90 ezer forintot küldött el egy bankon keresztül a vádlott barátnőjének.

A vádlott még ugyanaznap rávette a sértettet, hogy két különböző telefon egyenlegét 15-15 ezer forinttal ismét töltse fel.

A vádlott két nap múlva már kora délelőtt hívta a sértettet, és azzal a hamis ürüggyel, hogy egy adminisztratív tévedés miatt újra kell kezdeni a nyereményjátékot, arra vette rá, hogy ismét 75 ezer forinttal töltse fel négy különböző telefon egyenlegét.

Másnap reggel megint telefonált, ezúttal a sértett 65 ezer forintot küldött a vádlott barátnőjének. Másnap reggel megtörtént ugyanez, csak ekkor 75 ezer forintot adott fel a vádlott barátnőjének.

A vádlott 10 alkalommal volt már büntetve, főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt, többszörös és különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő; más ügyből kifolyólag jelenleg is letartóztatásban van.

Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tettindítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére, és a több mint 220 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.