Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A minisztérium leült tárgyalni a HÖOK-kal a kötelező nyelvvizsgáról

2019.10.31. 14:49

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium meghallgatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a többi szervezet legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, köztük a kötelező nyelvvizsgáról - közölte a minisztérium az MTI-vel. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden és szerdán tárgyalt a HÖOK, a Roma Szakkollégiumok Egyesület és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete képviselőivel. 

Mint megírtuk: jövőre csak az felvételizhet egyetemre, akinek már van legalább egy középfokú nyelvvizsgája (B2 szintű) vagy ennek megfelelő oklevele (emelt szintű nyelvi érettségi, külföldi érettségi, nyelvvizsga stb.). A kormány azzal érvel, hogy az erről szóló szabályt már 2014-ben meghatározták, így a diákoknak összesen öt évet adtak a felkészülésre. A másik oldalon viszont ismertek a hazai iskolai nyelvoktatás komoly hiányosságai és egyenetlenségei. 

A minisztérium közlése szerint a felsőoktatási felvételi követelményként előírt B2-es szintű nyelvvizsga 2020-as bevezetéséről a kormány öt évvel ezelőtt, minden felelős partner egyetértésével döntött. Palkovics László az egyeztetéseken azt mondta: a kormány korrekt ötéves felkészülési időszakot hagyott, de emellett kész meghallgatni a legújabb javaslatokat a legjobb döntés meghozatala érdekében. Az egyeztetéseken elhangzott javaslatokról és aggályokról a minisztérium tájékoztatja a kormányt.

Az ITM szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a diplomás magyar fiatalok naprakész tudással rendelkező, idegen nyelven biztonságosan boldoguló szakemberekként lépjenek ki a munkaerő-piacra, hiszen ez egyszerre szolgálja saját boldogulásukat és a magyar gazdaság versenyképességét. A kormány több eszközzel is segíti  a fiatalok nyelvtanulását: ingyenes nyelvvizsgával, akár kamatmentes nyelvtanulásra fordítható diákhitellel és jövő nyártól ingyenes külföldi nyelvtanulással is.