Akár öt évet is kaphat a férfi, aki a közúton a hajánál fogva rángatott egy nőt Pápánál

2019.10.31. 05:01

Október 18-án került fel a Facebookra egy ijesztő videófelvétel, amin az látszik, hogy egy nagyobb darab férfi hajánál fogva rángat végig a 83-as főút mellett egy fekete hajú nőt.

A nő igyekszik kiszabadítani magát, de a férfi erősen tartja a haját és még keresztbe is rángatja a nőt az amúgy forgalmas 83-as főúton.

Az autók jönnek-mennek a percekig tartó rémes jelenet közben, lelassítanak, figyelik ahogy a férfi rángatja a nőt és ahogy a nő segítségért kiáltozik, majd ijedtében bevizel.

 A videófelvételen az is látszik: senki nem segít.  A videó készítője hol kuncogva, hol szörnyülködve, az autóban ülve veszi videóra az eseményeket.

A Veszprém megyei rendőrség az Indexnek azt mondta, habár először a csekélyebb büntetési tételű garázdaság vétség miatt indult eljárás az ügyben, azóta olyan információk kerültek a rendőrség birtokába, hogy a súlyosabb, személyi szabadság megsértése bűntett miatt nyomoznak már.

Ezért a bűncselekményért akár öt évet is kaphat az elkövető (vagy 8-at, ha az áldozat 18 év alatti).  

Érdemes közbeavatkozni?

Nem ez az első eset, hogy egy rettenetes ügy szemtanúi csak passzívan nézik a történéseket, és nem avatkoznak közbe.  Emlékezetes az a 2013-as budapesti eset például, amikor  egy férfi  kiugrott vagy kiesett a Blaha Lujza téri szállodai szobája ablakán, a forgalmas Rákóczi út közepére. Sokan voltak az utcán, de a legtöbben csak bámészkodtak, volt, aki fotókat készített, és úgy tűnhetett, eszük ágában sincs segíteni. 

Akkor Síklaki István szociálpszichológus az esettel és a passzív szemtanúkkal kapcsolatban az Indexnek azt mondta, ilyenkor nem arról van szó, hogy az emberek közönyösek volnának, és nem érdekli őket a borzalom, amit látnak, hanem egyszerűen arra számítanak, hogy majd valaki más segít.

Minél többen tudnának segíteni, annál többen döntenek úgy, hogy nem tesznek semmit

 – foglalta össze akkor a Genovese-szindróma néven is ismert jelenséget a szociálpszichológus. Az emberben természetesen felmerül, hogy tenni kellene valamit, de rögtön jelentkeznek a gátlások. Például elkezdünk aggódni, hogy ügyetlenkednénk, és ezzel esetleg magunkból csinálnánk hülyét, és ezek a gátlások megakadályozzák a gyors cselekvést. Ha már elkezdtünk hezitálni, megjelenik a bűntudat érzése is, és azzal a kérdéssel gyötörjük magunkat, hogy miért nem teszünk semmit. Amíg ezekkel a kínzó gondolatokkal van tele a fejünk, könnyen előfordulhat, hogy megszűnik a közbeavatkozás lehetősége – mert mondjuk továbbhalad az autónk vagy elindul a buszunk.

A rendőrségtől most azt is megkérdeztük, mi a helyes magatartás, ha valaki egy ehhez hasonló agresszív bűncselekmény szemtanúja.

A rendőrség álláspontja szerint nem érdemes beavatkozni,

Senkitől sem várható el, hogy szemtanúként saját testi épségét kockáztassa, kivéve azoktól, akiktől ez hivatásukból adódóan elvárható. Minden szemtanúnak azt javasoljuk, hogy ilyen esetben hívják a 112-t" -

fogalmaztak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport