Baranyi: Ferencváros legértékesebb ingatlanjait eladták bagóért

5K8A8526
2019.10.31. 14:30 Módosítva: 2019.10.31. 15:54

Ferencváros független polgármesterével, Baranyi Krisztinával élőben interjúztunk az Index stúdiójában.

A beszélgetésen Baranyi elmondta, hogy legalább 20 éve nem látott magyar csapatok közötti futballmérkőzést, pedig egyébként szereti a focit. A Fradi-Újpesten legutóbb kint volt, mert Ferencváros polgármesterként kötelességének érezte, a Fradi meccseire a továbbiakban is ki fog járni. 

Korábban többször fogtak kezet Bácskai Jánossal, ez a polgármesteri átadás-átvétel idején mégis elmaradt. A polgármester meglepődött Bácskai "sértettség vezette" viselkedésén, akivel úgy érzi, "permanens háborúban állnak".

Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e Bácskai büntetőjogi felelőssége, azt mondta, hogy nem tudja, de politikai felelőssége mindenképpen van. Baranyi szerint a választással a politikai felelősségre vonás megtörtént. Baranyi büntetőfeljelentéseket fog tenni ügyekben, de itt nem a polgármester lesz a gyanúsított.

Két nagy ügyet lát egyelőre, ez a parkolás és a nagy értékű ingatlaneladás ügyei. Baranyi szerint

Ferencváros legértékesebb telkeit és házait adták el bagóért, olyan cégeknek vagy személyeknek, akik több szálon kötődnek a Fidesz felső vezetéséhez vagy akár személyesen Orbán Viktorhoz is

- jelentette ki. Ezekkel kapcsolatban dokumentumokat még nem tudott megnézni Baranyi - mondta kérdésünkre. 

Eddigi munkájával el tudta érni, hogy felbontsák a kerület korábbi parkolási szerződését, most viszont új rendszert kell teremteni, amely miatt valóban száz millió forintokkal több pénz marad a kerületi kasszákban - jelentette ki. Budapest szintjén a központosított parkolás híve, azaz szerinte jobb lenne, ha egy nagy parkolási rendszer lenne a fővárosban.

A kampányban ellenfelei azzal próbálták lejáratni, hogy kutyákat mérgez és megharapott egy parkolóórát; egy idő után már azt gondolta, hogy valakik ezzel próbálják segíteni, mert ez a lejáratás már kontraproduktív volt, szerinte ez is szerepet játszhatott abban, hogy 20 százalékkal több szavazatot kapott a korábbi fideszes polgármesternél. 

Nem támogatja a stadiont

Baranyi szerint nagyon rosszul ment át a sajtóban, hogy kézilabda csarnok készül a Ferencvárosban, ez ugyanis egy nagy rendezvényközpont, amelyre Budapestnek 15 éve szüksége lenne. Például a polgármester szerint nagy orvoskongresszust nem tudtak megtartani Budapesten, mert nem volt ennek megfelelő csarnok. 

Teljes más az atlétikai stadion esete, mert "az a stadion teljesen szükségtelen". Egy alkalomra felépítünk egy stadiont "egy teljesen alkalmatlan" helyen, olyan pici helyen, hogy "nem tudtak mellé parkolót tervezni". Az esemény után fenn kéne tartani a stadiont, ami ráadásul egy olyan telken van, amelynek a panorámája páratlan Budapesten - mondta Baranyi. 

Ferencváros szerinte szerencsés helyzetben van, mert a kerület egyik oldala szinte végig Duna-part, ebből azonban szinte semmit sem lehet használni. "Ezek a területek teljesen el vannak hanyagolva, nincsenek padok, szemetesek," a Déli Városkapu program ezek egy részét rendezi. 

A beruházásokról nem egyeztetett még fideszes politikusokkal, sem formálisan, sem informálisan. "A budapesti beruházásoknál lesz már szava a budapestiek" szerinte, "Orbán Viktor nem ostoba, ha nem kezeli megfelelően ezt a választási eredményt, elbukhatja 2022-t", mondta a polgármester, aki emiatt hisz a kormányfő választások után mutatott engedékenységében

Baranyi szerint a választók nem külön-külön a pártokra szavaztak, hanem arra az egységre, amely miatt volt esély legyőzni a Fideszt. Emiatt szerinte az ellenzék nem engedheti meg magának, hogy széttöredezzen és összevesszen. 

5K8A8537
Fotó: Németh Sz. Péter

A kerület kézbe veszi a parkolást

Szabad sajtót szeretnének a kerületben, ennek az lehet a biztosítéka, hogy nem irányítja a polgármester. A ferencvárosi újság főszerkesztője érintve volt a lakásmutyiban, képviselő volt, úszómester végzettséggel rendelkezik, "ő nem az újságírói kvalitásai miatt került" főszerkesztői pozícióba. "Az ő személye biztos nem garancia a független újságírásra, ilyen cserék lesznek, de nem lesz vérengzés" - mondta Baranyi. 

Akiket lecserélünk, azok vagy bizalmi pozícióban van vannak, vagy van rá valamilyen jel, hogy közpénzzel visszaéltek, átláthatatlanul dolgoztak, ezen kívül nem lesz más személycsere.

Ferencváros január 1-től önállóan, saját kezébe véve fogja rendezni a parkolást, erről az önkormányzat alakulása után rendkívüli ülésen gyorsan dönteni fognak. 

Átláthatósági rendelet nem kell szerinte az átláthatósághoz, innentől kezdve minden dokumentum nyilvános lesz, élőben lehet majd követni a testületi üléseket is. Elhelyezés nélküli kilakoltatást nem fognak engedni, ha kisgyerekeket, idős vagy fogyatékkal élő embereket érint; egyébként a polgármester legfontosabb feladatának érzi, hogy megelőzzék a kilakoltatásokat. 

Az elszámoltatásról Baranyi azt mondta, hogy az elmúlt 9 év nem múlhat el következmények nélkül. Több feljelentést tett már, látta, hogy az ügyészség teljesen egyértelmű ügyekben sem emel vádat, de "hogy én nem fogok semmit a szőnyeg alá söpörni, ilyen nem lesz".