Pálinkás: Be kellene már fejezni, hogy a természet- vagy a társadalomtudomány a fontosabb

2019.10.31. 09:14

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével, az Innovációs Hivatal volt vezetőjével készített interjút a Válasz Online. Pálinkás József korábban egy kánonban volt a Fidesz-kormánnyal, amióta azonban nincs már köze Orbán Viktor hatalmához, másképpen nyilatkozik, kritikus a kormánnyal, és azt sem zárja ki, hogy politikai szerepet vállaljon, hogy a befogott orrúak is tudjanak kire szavazni.

Az interjúban Pálinkás beszél az akadémiától elvett kutatóhálózatról, és a helyébe lépő új rendszerről:

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete viszont mindmáig nem működik. (...) A kormány elmarta a hálózatot az Akadémiától, de aki azt gondolta, tudja, mi jön ezután, tévedett. Ott állnak, ahol másfél éve. 

A tudósok politizálásról:

Az Akadémiának (...) nem feladata, hogy politikai kérdésekben megnyilvánuljon, míg nekünk, a Felelős Értelmiségnek igen. Kifejezett célunk, hogy a politikát érintő kérdésekben hallassuk a hangunkat.

Az MTA következő elnöki tisztségére aspiráló Freund Tamás kiszivárgott, tudóstársait dehonesztáló, Orbán Viktornak írt magánleveléről:

Ezek a mondatok nagyon szerencsétlenek. Hogy finoman fogalmazzak. Ezt az áldatlan vitát  be kellene már fejezni, hogy mi a fontosabb, a természet- vagy a társadalomtudományok. Mindegyik fontos. 

Önmaga szerepéről, hogy másképpen beszél most, mint akkor, amikor még megvolt a pozíciója:

Rengeteg kérdésben nem értettem egyet a kormánnyal korábban sem, de kormánytisztviselőként nem tehettem politikai nyilatkozatot. A CEU-ügyben megszólaltam, volt akadémiai elnökként nem maradhattam csöndben, de igaz, hogy ott is óvatos nyilatkozatot tettem. Sértett viszont már csak azért sem vagyok, mert szerencsésnek mondhatom magam. Remek, hogy még csendestársként, a számat befogva sem kellett részt vennem abban, amit az elmúlt másfél évben az Akadémiával és a szellemi élet más területeivel tettek. Megkönnyebbülés, hogy az arrogáns, az ország érdekeit szerintem nem szolgáló kormánypolitikával való egyet nem értésemet ma nyugodtan kifejezhetem.

Azt is mondja, hogy miután kitették az Innovációs Hivatal éléről, felajánlottak neki egy másik, közelebbről meg nem nevezett pozíciót:

Igen.

A pártpolitikáról:

az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra. (...) nem zárkózom el a politikai szerepvállalástól.(...)

A politikát anyagi haszonszerzésre használják, hiszen a politikusok jelentős részének nincs semmilyen korábbi, politikán kívüli tevékenysége. Nem volt tudós, cégvezető, soha nem kellett valódi versenyben helytállnia. A fő feladat, amiért érdemes beszállni a közéletbe, éppen ez: visszaállítani a valódi versenyt, megteremteni annak feltételeit Magyarországon. A politikában, a sajtóban, az üzleti életben és a tudományban egyaránt.

Az összefogásról, amely az önkormányzati választáson diadalmaskodott:

A választási eredmény utáni illúziók ugyanis nagyon hamar csalódáshoz fognak vezetni és kiderül: ahhoz, hogy normalizálódjon a politika, szükség van egy kiegyensúlyozó erőre.

A főnökről, azaz Orbán Viktorról:

A „főnök” egyébként most tévedett néhányat. Az önkormányzati választásokon is, az EP-választásokon is, amikor az európai szélsőjobb előretörését jósolta.

A kormányról:

Én tehát úgy látom, hogy a kormány elszigetelődött az EU-ban.

Az elszámoltatásról:

Abban nem hiszek, hogy mindent vissza kell és lehet venni. Sosem működött az elszámoltatás – sem Keller László, sem Budai Gyula dicső vezetésével. Ha hirtelen piaci körülmények között találják magukat ezek a most megszerzett vállalkozások, kiderül majd, mennyire életképesek. Ami életképes, azt hiba, bűn volna tönkretenni.

Hogy mit tartana meg a Fidesz jelenlegi politikájából:

A költségvetési fegyelmet mindenképp. A családpolitikai alapvetéseket, a fiatalok lakáshoz juttatását is fontosnak tartom. Az oktatásban, egészségügyben óriási gondot okoztak viszont, az értelmetlen sportberuházásokat is tényleg le kellene állítani. Egy ember nem kényszerítheti rá a hobbiját, mániáját egy országra.

Hogy miért nem léptek még a nyilvánosság elé:

Mert sokakban van félelem.

Kik szavaznának rájuk? 

Két jelentős választói csoportot is látok most. Az egyik befogta az orrát és leszavazott az úgynevezett összefogásra, mert elege volt a Fideszből. A másik befogta az orrát és leszavazott a Fideszre – mert amazokra azért mégsem.

Kövér fékeket és egyensúlyt kárhoztató szavairól:

A házelnök csúsztatva kelt hangulatot. Az angol checks and balances nálunk fékek és ellensúlyokként honosodott meg, s ebbe bele a rossz fordításba kapaszkodik Kövér, hogy hát miért is akarják fékezni a fejlődést. (...) A check itt nem féket, hanem ellenőrzést jelent. A balance pedig egyensúlyt. (...) Magyarországon ma a törvényhozó hatalom egyáltalán nem ellenőrzi a végrehajtó hatalmat.

A GMO és az alkotmánymódosítás kapcsolatáról:

Vitám volt a miniszterelnökkel már az alkotmányozás idején is, csak ezeket nem vertem nagydobra. A GMO-kérdés. Az nem való alkotmányba. Tudományos kérdést nem alkotmányozással kell eldönteni. (...)  Azzal viszont, hogy új alkotmányt kell elfogadni, egyetértettem.