Egyetértésben a Fidesz és az ellenzék: megválasztották a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát

2019.11.04. 17:00

Gyakorlatilag egyhangú döntéseket hozott, azaz mind a hat jelöltet a kormánypártok és az ellenzék is támogatta (4, 5, illetve 6 tartózkodás mellett), így megválasztotta az Országgyűlés a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait hétfőn.

  • dr. Bencze Izabella,
  • dr. László Miklós,
  • Varga Szilvia,
  • dr. Debreczeni József,
  • Kránitz László,
  • dr. Silhavy Máté Tibor

egyaránt Kövér László, a házelnök javaslatára, de láthatóan a pártok egyezsége alapján nyert tagságot, a választást követően pedig azonnal esküt is tettek az alaptörvényre. Az első három delegáltat a Fidesz jelölte, Debreczeni József nem titkoltan a DK, Kránitz László az MSZP, Silhavy Máté pedig a Jobbik jelöltjeként került a testületbe. 

Bencze Izabellát 171 igen szavazattal, négy tartózkodás mellett, László Miklóst 170 igen vokssal, 5 tartózkodás mellett, Varga Szilviát 168 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett, Debreczeni Józsefet 168 igen vokssal, 6 tartózkodás mellett, Kránitz Lászlót 169 igen vokssal, 5 tartózkodás mellett, míg Silhavy Máté Tibort 171 igen vokssal, 5 tartózkodás mellett szavazták meg.

Mint ismert, a 2010 tavaszán megválasztott Fidesz-KDNP többség új médiatörvényt alkotott és fogadott el, továbbá módosította a közszolgálati média szerkezetét. Megszűntek a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Tv kuratóriumai, illetve az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete. Ekkor jött létre a Közszolgálati Közalapítvány, mint a magyar közszolgálati médiaszolgáltatók tulajdonosa. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.