Baranyi Krisztinát egyetlen fővárosi bizottságba sem vették be, de ez nem végleges

2019.11.05. 14:19

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Demokratikus Koalíció által adott főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet által, a "fővárosi többség" nevében prezentált javaslatot követően Ferencváros megválasztott polgármesterének egyetlen fővárosi bizottsági hely sem jutott a Fővárosi Önkormányzat szakbizottságaiban.

A közgyűlés ugyanis keddi alakulóülésén megválasztotta a fővárosi önkormányzat bizottságainak tagjait is. A Fidesz szerint a posztok elosztása nem tükrözi a képviselő helyek arányait, ezért egy képviselőt se delegált a testületekbe. Ekkor derült ki azonban, hogy a fideszesek pótlását követően nem szánt helyet Baranyinak sem az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, hanem e pártok töltötték be ideiglenesen a bizottságok megalakulásához hiányzó tagok helyét is.

Mint Baranyi írta:

A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort, akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből.

Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás nemcsak a közgyűlésben, a Facebook-oldalon egy kommentben is jelezte, ők viszont megoldanák a problémát:

Ahogyan a Momentum-frakció nevében a közgyűlésen is mondtam, mi szeretnénk egyeztetni veled a következő ülés előtt, és a saját bizottsági helyeink közül átadva biztosítani fogjuk, hogy részt vehess a fővárosi bizottsági munkában.

Egyelőre tehát nem egyértelmű, mi lesz Baranyi bizottsági "sorsa", ugyanakkor a momentumos hozzászólás nagy sikert aratott a közösségi oldalon, hiszen a fővárosban második legnagyobb szavazataránnyal megválasztott kerületi polgármesterként Baranyi jelentős felhatalmazással bír, szemben a bejegyzésben is említett, szocialista Pál Tiborral, aki kiesett a ferencvárosi képviselő-testületből az október 13-i választás eredményeként.

Mint ismert, az ellenzéki pártok szövetsége eredetileg nem őt jelölte volna, hanem a momentumos Jancsó Andreát, ám a civil szervezetek által függetlenként jelölt Baranyi Krisztina az LMP, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásával fölényes győzelmet aratott nyáron, a IX. kerületi előválasztáson is.

Baranyi többször nyíltan bírálta a korábban Ferencvárosban a parkolási-, valamint lakásmutyiban felmerült gyanúk miatt Pál Tibort, és még a választások előtt világossá tette, számára az lenne a legjobb forgatókönyv, ha az MSZP-s politikus nem jutna be az ellenzéki szövetség kompenzációs listájáról, annak is a második helyéről, mert olyan sok egyéni képviselői helyet sikerülne elhozni a választáson. Ez meg is történt, Pál Tibor kiesett, Baranyi Krisztina pedig az Indexnek mondta el: az eredmények alapján bízik a ferencvárosi együttműködés lehetőségeiben.

Hogy a mostani helyzet nem végleges, azt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Facebook-bejegyzése is mutatja, aszerint ugyanis Baranyi azért nem szerepelt a bizottsági tagokról szóló döntésben, mert azt hitték, csatlakozik az egyik frakcióhoz.

Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja.

A korábbiakban, egy előzetes egyeztetésen, amin Molnár Zsolt, Soproni Tamás, Dorosz Dávid és én vettünk részt, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Baranyi Krisztina a Fővárosi Közgyűlésben beül majd az egyik frakcióba. Így neki természetesen ettől a frakciótól járt volna bizottsági hely.

Ám, a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén kiderült, hogy Baranyi Krisztina mégsem csatlakozik egyelőre egy frakcióhoz sem. Ezért nem kapott ma bizottsági helyet. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.