Vörösiszapper: súlyosbítást kérhet az ügyész

2019.11.05. 08:50

Másodfokon zajlik a több mint kilenc évvel ezelőtt, 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa bírósági tárgyalása: kedden perbeszédekkel folytatódik az ügy a Győri Ítélőtáblán, és a Magyar Nemzet információi szerint Fejes Péter, a Győri Fellebbviteli Főügyészség ügyésze 13 vádlott ítéletének súlyosbítását, illetve közülük a felmentett vádlottak esetén bűncselekmény megállapítását és büntetés kiszabását indítványozza majd. 

Februárban, a megismételt elsőfokon a Győri Törvényszék szabadságvesztésre ítélte a Mal Zrt. egykori vezetőit, nyolc vádlottnak felfüggesztett fogházbüntetést, megrovást szabtak ki, öt vádlottat pedig felmentettek. Az ügy nem emelkedett akkor jogerőre, az ügyész pedig már akkor is súlyosbítást kért. 

Az iszap úgy vitte az autónkat, mint a papírhajót

Kilenc évvel ezelőtt a Magyar Alumíniumtermelő és -kereskedelmi Zrt, egyik zagytározójából kétmillió köbméter erősen lúgos víz és iszap ömlött ki, amikor átszakadt a töltés, és elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz embert életét vesztette (ebből nyolc ember halálát hozták közvetlen összefüggésbe a történtekkel), kétszázhuszonheten pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A kár több milliárd forintra rúgott.