Kerpel-Fronius: Jönni fognak a zsebesek, az a dolgom, hogy ők ne érvényesüljenek

5K8A8598
2019.11.06. 13:42
  • Nem népszavazásokkal, inkább Madridban, Barcelonában már működő megoldásokkal, platformokkal vonnák be a budapestieket a döntéshozatalba
  • Ami az okosvárost illeti, például egy modern parkolási rendszer lehet az egyik fő cél
  • Nem akar budapesti saját pártmédiát, de tájékoztató kiadványt talán igen. A Lokált kiseprűzné.
  • Biztos lesznek, akik rá akarnak telepedni a közpénzre, az ő fő feladata az lesz, hogy ezt megakadályozza. Az ellenzéki megtisztulás nem megy egyik napról a másikra.
  • A Momentumban nagy vita volt arról, "bemenjenek-e" a Városházára, de aztán egyhangúlag így döntöttek. Biztos lesznek ellenzéki összezördülések, de meg fogják oldani.

Nehéz megtanulni a posztjának az elnevezését, de a szavaknak mind jelentésük, értelmük van, mondta Kerpel-Fronius Gábor, momentumos főpolgármester-helyettes az Indexnek adott élő videointerjújában. (A szerda délutáni beszélgetést itt tudja visszanézni, illetve pár sorral lejjebb is ott a videó.) A hivatalos titulusa ugyanis okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

Mit kezdhet Kerpel-Fronius Gábor a fővárossal? - A teljes interjú

A "részvételiségért felelős" például arról szól, hogy az önkormányzatok megszűnjenek rendszerváltás előtti tanácsként működni. "Nyissuk ki ezeket, ismerjük meg az emberek véleményét, ne kényszerítsünk rájuk döntéseket". Ezeknek a folyamatoknak a kialakítása lesz az egyik fő feladata - mondta.

Később konkrét kérdésre hozzátette: ennek nem feltétlen a népszavazás a legjobb módja. Például a "mit kezdjünk egy területtel" kérdésre nem lehet igennel-nemmel válaszolni, hanem fórumokon, emailben, egyéb módokon, platformokon kell megbeszélni, és visszacsatolást is adni a lakosoknak.

Ilyenek más városokban is vannak, például Madridban, Barcelonában működnek ilyen részvételi platformok. Lesz felmérés, lesz tapasztalatcsere, tanulni kell működő dolgokból. Honna fogják  az emberek észrevenni a változást? Onnan, hogy az előterjesztések érthetőbbek lesznek, lesznek workshopok.

Lesz-e fővárosi saját média? Szerinte nem kell a fideszes pártos médiát másik pártos médiával ellensúlyozni, de olyat, mint mondjuk a XIII. kerületi Hírnök, ami tájékoztató lap, olyat szerinte lehet csinálni. A Lokált ő is eltüntetné,

ezt a fajta mételyt nem lehet csinálni fővárosi támogatással,

mondta.

Nincs konkrét válasza arra, hogy mikor lesz például wifi a tömegközlekedésen, egyelőre nem tud határidőket mondani. Mi lesz "okos" a városban? Erre azt mondta, például az agglomerációból bezúduló autóáradatot kezelni kell. Parkolódíjakat fővárosi egységes kezelésbe kell venni. Vagy például a szenzorok, amik segítenek a parkolóhelykeresésben, ezeket ki kell építeni, a P+R rendszert fejleszteni. A zuglói parkolóórás hírekre azt mondta, kényszerhelyzet van, az övezetet ki kell terjeszteni, lezárult egy közbeszerzés, technikai kihirdetésről van most szó, de van szándék arra, hogy megoldják, és fővárosi szinten oldják meg a parkolást.

Régi emberek kontra Momentum

Kerpel-Fronius arra a kérdésre, hogy miért kerültek elő "régi emberek" a különböző önkormányzati cégeknél (2010 előtti, jobbára szocialista, esetenként szabaddemokrata kötődésű figurákról van szó), azt mondta, "nem megy a megtisztulás egyik pillanatról a másikra".

Szerinte egyébként valóban van ilyen, de nem ez a jellemző, másrészt pedig "a Momentum ott lesz, figyelni fog a tisztaságra, ügyelni fog, hogy ezek az emberek ne tehessék tönkre a munkát".

Azt mondta, "a NER-körülményei között élünk, rákényszerültünk a koordinálásra, ez nem egészen természetes, az viszont természetes,hogy koalícióban kell dolgozni, össze kell hangolni a dolgokat". Nyilván lesznek problémák, ez vele jár, fogalmazott a politikus, "az a kérdés, hogyan tudjuk majd kezelni ezeket". "Bízom abban, hogy abban a szellemben fogunk dolgozni, hogy együttműködés, összehangolás lesz köztünk."

Lesznek összezördülések, de példát fogunk mutatni a megoldásokban, tette hozzá.

A fővárosi közgyűlési bizottsági tagok körüli vitát illetően azt mondta, a felosztásban egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban gondolkodtak (ezt nem fejtette ki), de az egyeztetésekben ő nem volt benne, nem ismeri teljes mélységében a problémát. 

A főpolgármester-helyettesek portfoliói viszont olyanok, hogy ő például kifejezetten kérte a sajátját. Csinálta volna a kultúrát is, de az nem az övé lett. Zöld ügyek, klímaváltozás hatásainak mérséklése, ezek mind közel állnak hozzá, mondta.

5K8A8626
Fotó: Németh Sz. Péter

Azt mondta, tud jól dolgozni különböző emberekkel, az egész élete erről szól, "állok elébe", mondta arra a kérdésre, hogy például az MSZP-s Tüttő Katával hogyan fog együttműködni. Azt is mondta, a Momentum úgy indult, hogy nem akarja a 2010 előtti világ visszatérését. Amikor az ellenzéki koordinációról lett szó, akkor ez sok kérdést felvetett. "El kell magyarázni az embereknek, hogy miért van az, hogy mi ebbe belemegyünk, és hogy ez nem kezdi ki az önazonosságunkat", mondta. Hozzátette: a többi pártnak is hasonlók a céljai.

Az egyik fő feladata, hogy olyan körülményeket teremtsenek, hogy a "hardcore zsebesek" ne tudjanak érvényesülni (a szót egy nézői kérdés használta, erre reflektált Kerpel-Fronius). Azt mondta, az egész NER erről szól, vannak ilyen szervezetek, emberek, akik rátelepülnek városok költségvetésére, profik a közpénzek kiszivattyúzásában,

ezek a kísérletek most is meg fognak történni, miután a városvezetés megváltozott.

A feladatuk, hogy olyan körülményeket teremtsenek, hogy ez ne működjön. Biztosítják a pályázatok, döntéshozatalok nyilvánosságát, és ezen túl legyen biztonsági mechanizmus, például névtelen hotline szolgáltatás, ha valaki olyan dolgot észlel, amit ki kell vizsgálni, sorolta a terveket. Azt is mondta, hogy nincs szó arról, hogy ő egyedül küzd a korrupció ellen, sokan vannak az új városvezetésben akik ezt tűzték zászlajukra, együtt fognak dolgozni, de ő biztos, hogy az élharcosa akar ennek lenni.

A stábja akkora lesz, mint a többi főpolgármester-helyettesnek, még nem tudja, pontosan kikből fog állni. A Momentumon belül is voltak olyan hangok, hogy "nem kellene bemenni" a városvezetésbe, de a viták után egyhangúlag úgy döntöttek, hogy "csinálni kell", mondta.

"Elképesztően kemény lesz", mondta arról, hogy most a Momentumnak bizonyítania kell, hogy tudnak közösen dolgozni, vezetni egy várost. A cél, hogy 2022-ben az ország vezetését is átvegyék, mondta. 

Beszélt arról is, hogy amikor elindult az előválasztáson, felhívta az akkor még ellenfél Karácsonyt, akit egyébként nem ismert, hogy találkozzanak, legyen meg a személyes kontaktus közöttük. Azt mondta erről az időszakról, hogy amikor momentumosként járta az országot, kiderült, hogy meg tudja szólítani az embereket, nincs belemeredve a politikusi szerepbe, neki is tetszik ez a dolog, és így jött az ötlet, hogy induljon el főpolgármester-jelöltnek. Ez a politikai kultúra, amit a Momentum el akar terjeszteni, tette hozzá.

Az első intézkedéséről azt mondta, "még nem intézkedtem, még keresem a helyemet". Belépőkártyát szerzett, gépet szerzett, egyelőre ez zajlik. Még nincs döntés arról, hogy a XIII. kerületben a Kerpel-Fronius által elnyert - majd rögtön a városházi posztra le is cserélt - önkormányzati hely sorsa mi legyen.