„Gyerekgyilkos, véreskezű diktátor” – matricákkal, molinókkal várja az ellenzék Erdoğant

Erdogan4
2019.11.07. 11:08

Csütörtök éjjel a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX plakátokat és matricákat ragasztott ki Budapesten, délelőtt pedig molinókkal tiltakozott Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti látogatása ellen.

„A »Gyerekgyilkos Erdoğan!« feliratú plakátok és molinók arra hívják fel a figyelmet, hogy a török elnök Észak-Szíriában indított háborújában már számos kurd civil, köztük sok gyerek is meghalt. Mindezt úgy, hogy miközben Orbán a kereszténység védelmét tűzi a zászlajára, nemhogy nem védi az ott élő kurd keresztényeket, de az ellenük zajló háborút támogatja” – írta közleményben a Momentum. 

Csütörtök délelőtt a Demokratikus Koalíció is tiltakozó akciót szervezett; kinyomtatták a szíriai áldozatok képét, akik szerintük a török elnök politikájának következében haltak meg. A párt közleménye szerint a táblákat szerették volna kihelyezni az Andrássy úton villanyoszlopokra, hogy a konvoja elhaladásakor a török elnök is lássa ezeket, de a rendőrség ebben megakadályozta az aktivistákat. Emiatt feltartják majd a táblákat, amikor megérkezik Erdoğan. 

„Szégyenteljesnek tartjuk, hogy Magyarország félázsiai diktátorok átjáróházává vált, és szégyenteljesnek tartjuk azt, hogy 2019-ben egy háborús bűnös szabadon grasszálhat Budapesten” – közölte a DK szóvivője, Barkóczi Balázs. 

A Párbeszéd részéről Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes szerda este mécsest gyújtott az Erdoğan „által elnyomott kurdok és törökök melletti szolidaritásból”. 

Az LMP közleményben azt írta, hogy „a török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása szégyenként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. A diktátor Budapestre érkezésével Orbán Viktor szembeköpte az egyetemes emberi értékeket és mindent, amiben hinni érdemes”.

Erdoğan látogatása miatt egész nap lezárások lesznek a fővárosban, valamint egy többezres tüntetés is készülődik. A Facebookon meghirdetett demonstráció egyike délután kettő órakor, az Oktogonon kezdődik, a másik este hat órakor, az Andrássy úton lesz.

Arról, hogy mit csinál Budapesten a török elnök, és Orbán mit remélhet a barátkozástól, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX plakátja a Széll Kálmán téren. Fotó: Momentum Mozgalom TizenX)  • Hírek
  • Személyi kölcsön