A tüntetők az ajtót ütötték, Borkai kuplerájt és drogtesztet emlegetett

HUSZ3124
2019.11.07. 15:09 Módosítva: 2019.11.07. 16:20

Botrányos körülmények között alakult meg csütörtökön délután a győri közgyűlés. A botrányba keveredett, majd a Fideszből kilépett , és később a posztjáról is pénteki határidővel lemondott polgármestert, Borkai Zsoltot megtapsolták a terembe érkezéskor a képviselők, ám közben körülbelül 50 tüntető dörömbölt, sípolt a díszterem ajtajánál. A biztonsági őrök igyekeztek belülről kifelé támasztani az ajtót, hogy ne nyomuljon be a tömeg. A városháza ajtajára a szexbotrányra utalva óvszereket akasztottak a demonstrálók.

Borkai büszke magára, és mosolyogva távozott a városházáról

Borkai Zsolt beszéddel nyitotta meg az ülést, de abból nem lehetett hallani semmit a teremben a kívülről jövő zaj miatt. Az eskütétel után egyenként aláírták a képviselők az eskünyilatkozatokat. 

Közben az elvileg nyílt ülésre a tüntetők miatt nem lehetett bejutni, Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselőt és Varga-Damm Andrea jobbikos politikust sem engedték be a biztonsági őrök.

Fél négy előtt rendőrök érkeztek a városházára, a biztonsági őrök félreálltak az ajtóból, ekkor derült ki, hogy zárva van az ajtó, úgyhogy hiába csendesedett el a rendőrök hatására a tömeg, még mindig nem tudtak bejutni.

Úgy tudjuk, Gréczy Zsolt (DK) és Korózs Lajos (MSZP) országgyűlési képviselők időközben bemehettek a terembe, Ungár Péter és Varga-Damm továbbra sem.

Az alakuló ülésen elsőként Glázer Tímea ellenzéki polgármesterjelölt, Borkai ex-kihívója kért szót, és előadta azt a javaslatát, amit mi is megírtunk már, hogy egy külsős alpolgármester vezesse a várost az időközi választásig. Azt is mondta, hogy ne válasszanak alpolgármestereket, mert a mostani vezetők nem bírják a győriek bizalmát.

Borsi Róbert fideszes képviselő erre gúnyosan a demokrácia bajnokainak nevezte az ellenzéket, és azt mondta, a Fidesz megnyerte a választást. Szerinte Glázer hiteltelen. 

POLLREISZ BALÁZS MSZP-S KÉPVISELŐ FELVETETTE, HOGY SZÜNTESSÉK MEG A SZERZŐDÉSEKET A BOTRÁNY MÁSIK FŐSZEREPLŐJÉVEL, RÁKOSFALVY ZOLTÁN ÜGYVÉDDEL, DE BORKAI ELVETTE TŐLE A SZÓT, MERT SZERINTE ENNEK NINCS KÖZE A NAPIRENDHEZ.

Ezután alpolgármestereket választottak Borkai javaslatai alapján. Fekete Dávid és Radnóti Ákos volt a két név, ők voltak eddig is az alpolgármesterek. A szavazás végén bejelentették, hogy a két alpolgármestert megválasztották, a szavazás eredményes és érvényes volt.

Pollreisz Balázs egyébként azt kérte, amikor Borkai fizetéséről szavaztak, hogy mondjon le a pénzről, hiszen úgyis lemond a posztról. Bruttó 947 ezer forintról, 11595 forint nyelvvizsgapótlékról és 149 ezer forint költségtérítésről van szó.

Ezután Borkai, bár elmondása szerint nem tervezte, azt mondta, szerinte az ellenzék költötte a legtöbb pénzt azzal, hogy három hétig húzódott az alakuló ülés, és szerinte ez idő alatt szervezték meg a "csürhét", ami a városházán van, és 

kuplerájt csinál.

Az ellenzék erre nevetni kezdett. Glázer azt javasolta, Borkai menjen el egy drogtesztre. Erre Borkai azt felelte, hogy

fogjuk meg egymás kezét, és menjünk együtt.

Borkai közölte, hogy nem nagyon van olyan polgármester Magyarországon, aki ilyen morális körülmények között is működő várost tud átadni. Azt is mondta, hogy nem büszke arra, amit tett.

Az ülésnek négy óra után vége lett, a fideszes képviselők a tüntetők fütyülése közepette hagyták el az üléstermet. Borkai egy oldalsó kijáraton hagyta el a helyiséget, szintén hangzavar közepette. Utána újságírók meg tudták közelíteni őt, de annyit mondott, hogy "menjenek pihenni".

Borkai Zsolt pénteki határidővel jelentette be lemondását. Ez azt jelenti, hogy most megalakult a közgyűlés Borkai vezetésével, majd hatályba lép a lemondása, és nélküle, valószínűleg az alpolgármesterek vezetésével működik a városháza az időközi polgármesterválasztásokig. A választások a kitűzés után 70-90 nappal, azaz január-február tájékán lehetnek.

(Borítókép: Huszti István / Index)