Menekült az újságírók elől a kokain- és korrupciógyanúba keveredett Lackner Csaba

20191107200157  63A9006
2019.11.07. 21:30

Ahogy az várható volt, a Kispesti Önkormányzat csütörtöki alakuló ülése leginkább a kokain és korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabáról szólt. Az önkormányzat üléstermében többen táblákkal tiltakoztak az időközben az MSZP-ből is kizárt képviselő ellen, aki végül hangos anyázás és fütyülés közben vette át megbízólevelét. A tüntetők kokaincsászárnak nevezték, és szólt az 

"add vissza, Csabi!" 

is, de Lackner a megbízólevelét és mandátumát sem adja vissza. Ezt korábban a Facebookon-oldalán kiadott közleményben is egyértelművé tette, az alakuló ülésen pedig csupán annyit mondott, hogy a kiadott közleménynél többet nem kíván elmondani. 

Egymilliós fizetést szavaztak meg Gajda Péternek

Havi 1 023 000 forintos havi illetményt plusz 153 500 ezer forintos költségtérítést állapított meg a kispesti önkormányzat Gajda Péter polgármesternek a mai alakuló ülésen. Megszavazták a három alpolgármestert is, ők − akárcsak az előző ciklusban – Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila lettek, akik havi 800 500 forintért és 120 100 forintos költségtérítésért látják majd el feladatukat. Csökkentették a képviselők tiszteletdíját, a tanácsnoki és bizottsági elnökök díjai viszont nem változnak a következő ciklusban. 

Paróczai Anikót választották meg az egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnoknak, és döntöttek a bizottsági elnökök, alelnökökés tagokról. Lackner Csaba a jövőben a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöke lesz, ami több képviselő szerint aggályos.  Dódity Gabriella fideszes képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Lacknert a polgármester feladattal bízza meg. Gajda erre csak úgy reagált, hogy

ameddig valaki képviselő, addig dolgozzon!  

A két és fél órás alakuló ülés vége egyre inkább szólt a botrányt érintő kérdésekről és egymás sértegetéséről, mint a napirendi pontokról, de az ülés végén Gajda is kapott kérdést a török-magyar barátságról. A kispesti polgármester csütörök délelőtt ugyanis Erdoğan feleségét fogadta a Kispesti Szivárvány óvodában.  Emine Erdoğan tízmillió forintot adományozott a budapesti intézménynek. Érkezéséről csupán két nappal korábban értesültek az önkormányzatnál, mondta Gajda.

Azért nem esett nehezemre ez a találkozó, mert ez egy majdnem tíz éves kapcsolat. Sokat dolgoztunk azért, hogy a gyerekek megismerkedhessen más néppel, kultúrával Két éve indult a program, amely nem egy politikai program, hanem egy kulturális program, amelyben a gyerekek önkéntesek vesznek részt. Úgy gondoltam, hogy nem sértek meg senkit, hogy nem megyek el, én ezt a kispestiek érdekében mentem el és ezt vállalom

– mondta Gajda.

Az alakuló ülés után szerettük volna megkérdezni Lackner Csabát, hogy ő szerepel-e a felvételeken, de egyetlen kérdésre sem válaszolt. Beszállt a Mercijébe és elhajtott.

A felvétel, amelyről nem bizonyított, hogy Lackner szerepel

A Magyar Nemzet még az önkormányzati választások előtt hosszabb cikksorozatban számolt be arról a hangfelvételről, amelyen összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről és háttérmutyikról is beszélgetnek XIX. kerületi  szocialista kerületi politikusok. Az egyik videófelvételen  állítólag Lackner Csaba volt látható, ahogy egy zacskónyi fehér port lenget a kezében, majd rendezget el maga előtt bankkártyával.

A felvételeken Lackner súlyos állításokat fogalmazott meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, illetve a szocialista polgármesterről, Gajda Péterről. Elhangzik az a mondat, hogy 

aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.

Lackner saját anyagi helyzetéről azt állította, hogy havi másfél millió forintot keres, párttársa, Kránitz Krisztián vagyonát pedig 200-250 millió forintra becsülte. A politikusok vagyonnyilatkozatai nem tükrözik ezeket a számokat. Lackner szavai szerint egy ügyletből Kránitz 12 millió forintot, míg Gajda Péter polgármester hárommillió forintot kapott.

Lackner felszívódott

A botrány ellenére az október 13-i önkormányzati választáson  Gajda Péter 58,58 százalékkal polgármester lett, Lackner pedig megnyerte a körzetét, és bekerült a képviselő-testületbe. 

Lacknert viszont sokáig egyáltalán nem lehetett elérni. Állítólag sokáig maga Gajda sem tudott beszélni saját képviselőjelöltjével. Amikor végre sikerült 

a beszélgetés lényege az volt, hogy a felkérések ellenére nem szeretne megválni képviselői mandátumától és szeretné bizonyítani az igazát

– válaszolta Gajda Péter az Index kérdésére.

Ügyvédjén keresztül is ugyanezt üzente, mondván „tiszteletben tartja a kerületi  választók akaratát. A képviselői mandátumával pedig a kerületi lakosság  érdekeit kívánja szolgálni.”

Tóth Bertalan, a z MSZP elnöke mégis Lackner kizárását kezdeményezte a pártból. Tóth Bertalan a Facebook-oldalán azt írta: lejárt a határidő, miután az MSZP elnökségének felszólítására Lackner Csaba nem nyilatkozott az önkormányzati képviselői mandátuma sorsáról. Az MSZP ezért az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál kezdeményezte Lackner Csaba pártból való kizárását. A testület végül október 29-én kizárta Lacknert a pártból.

Aztán a Facebookon is üzent

A kispesti képviselő november 1-jén legelőször a Facebook-oldalán reagált az őt ért vádakra és a kizárása. A hosszú bejegyzésben többek között arról írt, hogy  „az ellene felhozott vádak nem nyertek bizonyítást”, ráadásul büntetőeljárás sem indult ellene és az sem bizonyított, hogy a sajtóban megjelent felvételeken ő szerepel. 

Nem érzem úgy, hogy le kellene mondanom a képviselői mandátumomról, ahogy az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának döntését is igazságtalannak tartom. Azt gondolom, hogy engem is megillet az ártatlanság vélelme. Sajnálom, hogy az MSZP ezt az alkotmányos alapelvet nem tartja tiszteletben, és nem érvényesíti a tevékenysége során, legalábbis irányomba biztosan nem.

– írta Lackner. 

A közlemény úgy folytatódik, hogy Lackner szerint az őt lejárató botrányok ellenére a szavazók bizalmat szavaztak neki, ő pedig tiszteletben tartja az akaratukat és a jövőben mindent meg fog tenni azért, hogy a kerületi lakosság érdekeit szolgálja. 

20191107181026  63A8806
Fotó: Rostas Bianka / Index