Molnár Zsolt: Az ajánlatunk kétségtelenül nem nagyvonalú, de korrekt

2019.11.07. 04:55

Nem igaz, hogy nem volt előzetes egyeztetés, nem igaz, hogy nem volt ideje bizottsági tagokat jelölni a Fidesznek, illetve a fővárosi vállalatok igazgatóságába és felügyelőbizottságaiba embereket delegálni. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke mondta ezt az Indexnek, a Fővárosi Közgyűlés alakulóülésén történtekre, elsősorban a fideszes Pokorni Zoltán és Láng Zsolt szavaira reagálva. Molnár szerint írásban juttatták el négypárti, a Párbeszéd, MSZP, DK és Momentum tárgyalódelegációja által kidolgozott javaslatukat múlt csütörtökön a Fidesz kijelölt tárgyalóinak.

Láng Zsolt fővárosi képviselő, a II. kerület volt polgármestere, valamint Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke kapta meg ezt az ajánlatot írásban, méghozzá hivatalos egyeztetésen Molnár szerint. Tény, hogy nem reagáltak érdemben, mert azt mondták, megtárgyalják, és "természetesen több kérdéseben elégedetlenségüket is kifejezték", mondta. A szocialista politikus szerint nem kaptak választ a Fővárosi Közgyűlés alakulóüléséig, de meggyőződésük volt, hogy legkésőbb ott előáll a nevekkel a kormánypárti frakció, sőt még a vita, és a szünet idején is azt gondolták, van Pokorninál egy papír a nevekkel. Ezután kellett lépni, ezért töltötték fel ideiglenesen a bizottsági helyeket úgy, hogy meg tudjanak alakulni a fővárosi testületek.

De azt Karácsony Gergely is egyértelművé tette, én is csak megismételni tudom: az ajánlat áll, a Fidesz delegáljon tagokat.

Az ajánlat értelmében a Fidesz a 8 bizottságban 2 bizottsági elnöki, 2 alelnöki posztot és 32 tagságot (22 belsős, 10 külsős helyet) kaphat, ez pedig Molnár Zsolt szerint azt jelenti, hogy minden egyes testületben 7:4 arányban vehetnek részt a munkában ellenzékiként.

Az ajánlat értelmében a Fidesz delegálhatja a főváros közbeszerzési és pénzügyi ellenőrző bizottságának elnökét is, utóbbiban egy alelnöki posztot is kapnak, de alelnökség jutna a Fidesznek az ügyrendi bizottságban is.

Molnár szerint mindebben követték a Fidesz 2014-es fővárosi gyakorlatát, a bizottsági arányok a legközelebb állnak a szavazatarányokhoz, és a ma városvezetői felhatalmazással bíró ellenzéki pártok öt évvel ezelőtt nemhogy előnyösebb, hanem sokkal előnytelenebb helyzetben voltak, mert 24 év után a Fidesz és Tarlós István megszüntette a fővárosi frakciókat, ami minden szempontból rontotta az ellenzéki politizálás lehetőségeit.

Azt is mondta, hogy múlt csütörtökön ők tájékoztatták Láng Zsoltot és Kocsis Mátét arról, hogy a frakcióalapításról és arról, hogy a Fidesz lehet a legnagyobb képviselőcsoport a fővárosi közgyűlésben, megkapják ezt a lehetőséget. Azt egyébként Molnár sem tagadta, hogy a Fidesz támogatásával indult, de független polgármesterek részvételi lehetőségeit a kormánypárti helyekhez sorolták.

A főváros cégeinek igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjait érintő felvetésünkre Molnár azt mondta: a helyzet közel megfelel annak, amit 2014-ben a Fidesz kialakított a fővárosban. Szerinte ezekben a testületekben Tarlós István idején sem volt soha szavazatarányos képviselete a mindenkori ellenzéknek, és az ajánlatuk alapján "kétségtelenül nem jön ki a mandátumarány, de soha nem is így működött ez". Ennek ellenére állítja: a Fidesz az igazgatóságokban és a felügyelő bizottságokban is képviseltetheti magát.

Az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott:

az ajánlatunk kétségtelenül nem nagyvonalú, de korrekt. De miért is kellene nagyvonalúnak lennünk a Fidesszel? Talán ők azok voltak 2010 óta bármiben?

Molnár szerint a parlamenti, az önkormányzati és a fővárosi kormányzási gyakorlata alapján a Fidesznek nincs joga a demokrácia szabályait számon kérni rajtuk úgy, hogy Karácsony Gergely ellenzéke a frakcióalapítással szerinte igenis többletjogokhoz jut, mint amilyen helyzetben az ellenzéki pártok voltak az elmúlt években. 

Molnár Zsolt a cégek igazgatósági tagjait, valamint az ott múltból feltűnt személyeket érintő kérdésünkre azt mondta: a pártok maguk dönthették el, kit bíznak meg, a delegáltjaiért is minden párt maga vállal felelősséget és senki sem emelt kifogást a másik döntéseivel kapcsolatban. Az MSZP igazgatósági és fb-delegáltjai között feltűnt, a 2010 előtti kormányzáshoz és azóta felmerült ügyekben érintett személyekkel kapcsolatban azt mondta: szakmailag száz százalékig alkalmasnak tartja mindegyik delegáltjukat.