Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Vizsgálja az ombudsman az iskolaérettség új szabályait

2019.11.07. 15:52

Átfogó vizsgálatot indított az ombudsman és megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárát is az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban, írja a 24.hu.

Mint megírtuk, az Országgyűlés a nyáron megváltoztatta a jogszabályokat. Eddig is az volt az alapszabály, hogy azt a gyereket be kell íratni iskolába, aki az adott év augusztus 31. napjáig betölti a hatodik életévét. A szülő eddig az óvodavezetőtől kérhette, hogy a gyerek hadd maradhasson még egy évet az óvodában. Ez az eljárás változik meg 2020. január 1-jétől:

AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS AZ ÓVODA MEGHOSSZABBÍTÁSÁT MÁR SZAKÉRTŐI DÖNTÉSHEZ KÖTI.

Ha a szülő még nem szeretné beíratni iskolába a gyereket, január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kell beadnia a kérelmet. 

Az eljárással kapcsolatban Szél Bernadett független parlamenti képviselő megkérdezte Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy nem ütközik-e alapvető jogokba, hogy nem ismertek az iskolaérettség felmérésére vonatkozó részletszabályok.

Az alapvető jogok biztosa szerdán arról tájékoztatta a képviselőt, hogy 20 egyéni panaszbeadvány érkezett hozzá, amelyekben azt hangsúlyozták, hogy az iskolaérettség nem egy dátumhoz kapcsolódik, hanem ahhoz szükség van a gyerek biológiai, pszichikai, szociális érettségére. Az érintett szülők felvetették azt is, hogy az új szabályozást nem fokozatosan, felmenő rendszerben vezették be, hanem a következő tanévtől.

Kozma a panaszbeadványok alapján ezért átfogó vizsgálatot indított és megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárát is.

Az alapvető jogok biztosa válaszában azt írta, hogy többek között azt akarja feltárni, hogy az intézkedés várhatóan hány gyereket érint, ezt felmérte-e a szaktárca, és hogy ha az új szabályozás miatt megnő az elsős gyerekek létszáma, erre milyen intézkedéssel válaszol a minisztérium (új osztályok indítása, tantermek kialakítása, pedagógusok felvétele).