Saját alapítványától vette meg az MNB a régi budai városházát

B RKL20190223070
2019.11.08. 19:48 Módosítva: 2019.11.09. 13:44

A Magyar Nemzeti Bank a 100 százalékos leányvállalatán keresztül megvette a régi budai városházát, írja az MTI. A Bölcs Várnak is helyet adó műemlék épület 8,7 milliárd forintért lett az MNB közvetett tulajdona, de az épület eddig is az MNB-közeli Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány tulajdonában volt.

A közlemény szerint ideális helyszín lesz az épület az MNB oktatási tevékenységéhez és kiemelt presztízsű rendezvényeihez is. Mint írják, a jegybank feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését, ennek érdekében pedig számos oktatási és képzési programot indítottak az elmúlt években: több kurzust, konferenciát és nyári egyetemet is rendeztek.

Az MNB tapasztalatai szerint viszont a jegybank meglévő épületei már nem tudják kiszolgálni kellő színvonalon és megfelelő kapacitással ezeket az oktatási programokat, így a igazgatóság arról döntött, megveszi a Bölcs Várnak is helyet adó régi budai városháza épületét.

Nemrég írtunk arról, hogy a Bölcs Várban nyit majd campust a kínai Fudan Egyetem, erről Orbán Viktorral is tárgyalt az egyetem rektora a miniszterelnöki rezidencián. A sanghaji központú Fudan még 2017-ben kötött megállapodást az MNB-vel, 2018 őszén pedig a magyar és a kínai kormány is együttműködési megállapodást írt alá,

utóbbi keretében a Corvinusszal fog majd közös MBA-képzést indítani a kínai Fudan Egyetem.

Frissítés: a két egyetem kettős diplomát adó közös MBA-képzése már idén februárban elindult, írja honlapján a Bölcs Vár.

Az épület eddig az MNB Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványa tulajdonában volt: bár voltak olyan sajtóértesülések idén szeptemberben, miszerint visszavonták volna az alapítvány Bölcs Várhoz kapcsolódó használatbavételi engedélyét, az intézmény mindezt cáfolta.

(Borítókép: A régi budai Városháza felújított 18. századi barokk épülete az I. kerületi Szentháromság téren. Fotó: Róka László / MTI)