Jövőre is 40 milliárdot fordítanak a budapesti kórházak felszerelésére

2019.11.08. 18:51 Módosítva: 2019.11.20. 10:25

Jövőre is folyatódik a budapesti kórházak és szakrendelők fejlesztése, felszerelése új orvostechnikai eszközökkel. Ezekre 2020-ban újabb 40 milliárd forintot fordít a kormány, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az Egészséges Budapest Program része a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának és informatikai eszközeinek megújítása is.  A közelmúltban 17 kórházban és szakrendelőben  kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése, köztük  az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

A kilenc évig tartó program célja a 4 budapesti centrumkórház, a 11 országos gyógyintézet, a 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. Eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt kaptak a kórházak és a rendelők,olvasható a közleményben.

A teljes programra a kormány összesen több mint 700 milliárd forintot költ 2026-ig. 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot fordítottak a programra. Eddig összesen mintegy 245 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés. Tavaly év végén kihirdették két budapesti centrumkórház tervpályázatának eredményét, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik, áll az Emmi közleményében.