Az önkormányzati cégek átvilágítására van szükség Miskolcon

2019.11.08. 09:44

Nem akartam ajtóstól rontani a házba, korrekt átadás-átvételt szeretné levezényelni

- mondta Veres Pál, Miskolc új polgármestere a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az ellenzéki pártok által támogatott polgármester azt ígéri, egy független átvilágítási rendszerrel átnézik a város és cég ügyeit, amely során változások lehetnek a kulcspozíciókban.

Bár erről még nem tudott sok konkrétumot mondani, az "első csontváz" már kidőlt a szekrényből. Az MVK Zrt.-nél (Miskolci Közlekedési Vállalat) olyan súlyos problémák vannak a sofőrhiány miatt, hogy válságmenedzselésre, járatszűkítésre és menetrend szűkítésre volt szükség. Arról mi is írtunk korábban, hogy a helyi szakszervezetek szerint legalább 50 sofőr hiányzik a rendszerből, és 300-350 órás túlórák is előfordulnak a cégnél. A polgármester szerint "az előző városvezetés folyamatos sikerpropagandával takarta a valódi helyzetet."

A lap kérdésre válaszolva Veres elmondta, még nem gondolkodott azon, hogy díszpolgári címet javasoljon Kriza Ákosnak, Miskolc előző polgármesterének, mint azt tette Budapesten Karácsony, de azt ígéri,

a közgyűlési struktúrában, a bizottságokban, vagy épp a cégvezetésben megtesszük majd a szükséges gesztusokat a Fidesz-KDNP felé.

Integratív városvezetőként ugyanis fontos neki, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a helyi parlamenti képviselőkkel. 

Szeretnék tárgyalóképes és együttműködő partnere lenni a kormányzatnak.

Az is szóba került az interjúban, hogy a polgármester munkahelyekkel, kedvezményes bérlakásprogrammal és fesztiválokkal tartaná a városban a fiatalokat, akik pár évig minimális díjért élhetnének önkormányzati bérlakásokban, ha hosszabb távon Miskolcon maradnak. A munkahelyteremtés kapcsán elmondta, egyáltalán nem híve a közmunkának, mert szerinte "más érzés, ha valaki alkalmazott." Megígérte, hogy meg fogják nézni, a városi cégekben mennyire lehet kevésbé képzett dolgozókat is alkalmazni. 

A lyukóvölgyi szegregátummal kapcsolatban arról beszélt, legalább 15-20 év alatt lehet csak megoldani a gondokat, amelyeket az elmúlt 20-25 évben nem kezeltek megfelelően. Megoldást jelenthet Veres szerint például, ha a város felvásárolja az érintett ingatlanokat, mert így kártalanítanák a tulajdonosokat, és az önkormányzat is hatékonyabban tudna intézkedni a területen. Rövid távú megoldásként iskolabusszal segítené a lyukóvölgyieket, hogy az iskola távolsága ne legyen akadály a gyerekeknek.