Czeglédyn megy a balhé a Momentum és a DK között, kemény dolog az ellenzéki összefogás

2019.11.09. 13:08

Elhatárolódott a Momentum Czeglédy Csaba újbudai és erzsébetvárosi megbízatásától. A párt közölte: képviselői nem tudtak előre a polgármesteri hatáskörben meghozott döntésről, amely szerint az egykori DK-s képviselő – aki ezúttal függetlenként nyert Szombathelyen képviselői helyet – ügyvédi irodája végzi majd a két kerület önkormányzatai által kötött céges szerződések átvilágításait.  „Sőt, még ma sem áll rendelkezésünkre egyértelmű információ a megbízás státuszával kapcsolatban” – áll a közleményben, amelyet a két érintett kerület alpolgármestere, Orosz Anna (Újbuda) és Borbélyné Bárdi Zsuzsanna (Erzsébetváros) írt alá a kerületek momentumos képviselőivel együtt.

Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy előkészítő ülésén.
Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy előkészítő ülésén.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

„Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával.”

A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva.

– áll a közleményben.

Koncepciós eljárás előtt is volt ügy

Megemlítik, hogy „a DK szerint koncepciós eljárás folyik Czeglédyvel szemben a Fidesz részéről”. (A Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.)

A Momentum szerint azonban „rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.” 

A Momentum alpolgármesterei pmindkét kerületben előzetesen jelezték a polgármestereknek, még a döntés sajtónyilvánosságra kerülése előtt, hogy ellenzik a döntést...” A párt szerint a tisztább és átláthatóbb önkormányzatok megteremtésének céljába „nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.”

DK: A Momentum ne ásson ellenzéki árkokat

„Meglepve értesültünk arról, hogy a Momentum közleményben támadta meg, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodája segítsen a korrupciós ügyek feltárásában Újbudán és Erzsébetvárosban” – reagált a DK. Az „Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy támogassa az elszámoltatást” című közleményben Gyurcsányék azt hangsúlyozzák, hogy Czeglédy az Orbán-rendszer áldozata, aki eddig több, mint száz pert nyert meg a Fidesz, a Fidesz lakájmédiája és kormánypárti politikusok ellen.

A Momentumnak Mozgalomnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra. Mi korábban is kiálltunk a Momentum mellett

– írják, amit a Momentumos ügyek felemlegetésével húznak alá: „Kiálltunk mellettük, amikor több százmilliós költségvetési csalással vádolta meg őket a NAV, vagy amikor nyakatekert és átlátszó indokkal függesztette fel állami támogatásukat az ÁSZ. És kiálltunk mellettük akkor is, mikor elnöküket, Fekete-Győr Andrást az állampárt a Kossuth téri tüntetések után vandalizmussal vádolta. Még akkor sem gondoltuk úgy, hogy fenntartásainkat kellene hangoztatnunk velük szemben, miután a pártjuknál számítógépeket foglaltak és házkutatást tartottak. Vigyázzunk egymásra!”

A DK Czeglédy megbízatását azzal védi, hogy az Orbán-rendszer felelőseinek számonkérése az ellenzék közös érdeke, ehhez pedig „olyan elszánt és tapasztalt jogászokra is szükség van, mint a Fidesz egyik fő ellenfele, Czeglédy Csaba”, és ők büszkék rá, hogy elvállalta a megbízatást.

Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy ne hátráljon meg, ne árkokat próbáljon ásni ellenzéki pártok és politikusok között, hanem támogassa az elszámoltatást.

Jobbik: Az ellenzéki együttműködés megcsúfolása

Erre aztán a Jobbik is reagált, hiszen természetesen velük sem egyeztetett senki: „Az, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmasa, akit már 2010 előtt (!) jogerősen elítéltek adócsalásért és magánokirat-hamisításért, újra pozícióba jut, ráadásul céges átvilágítások kapcsán, az ellenzéki együttműködés megcsúfolása.”

A Jobbik ennek apropóján felhozza, hogy a „szocialista panoptikum más meglepetéseket is tartogatott e hétre. „Ott van a pénzügyminiszterként áfa-visszatartásokkal trükköző Draskovics Tibor kinevezése a BKK igazgatósági elnökének, vagy Horn Gyula unokahúgának, az 56-os pesti srácokat nemes egyszerűséggel lefasisztázó Havas Szófiának a fővárosi bizottságba ejtőernyőzése. A sort sajnos lehetne folytatni. Orbán Viktor csak egy kávét kér.”

A NER bukásához Magyarországon két feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Az egyik az összes ellenzéki pártra kiterjedő közös fellépés. A másik ezen pártok belső megújulása. E két feltétel kéz a kézben jár.

Az LMP sem maradt le az elhatárolódásról

Az LMP Budapesti Elnöksége megdöbbenéssel értesült Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának az újbudai, illetve az erzsébetvárosi önkormányzat által történő megbízásairól - közölte a párt.

Meglátásunk szerint nem elég becsületesnek lenni, hanem annak is kell látszani. Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy korábban jogerősen elítélt, jelenleg pedig büntetőeljárás hatálya alatt álló személy irodája kapjon önkormányzati megbízásokat.

A Momentumhoz és a Jobbikhoz csatlakozva határozottan ellenzik, hogy az ellenzéki pártok által vezetett önkormányzatok Czeglédy Csaba irodáját bízzák meg az elmúlt évek önkormányzati működésének és cégeinek átvilágításával, vagy bármilyen más feladattal.

"A zöldek számára ezentúl is elfogadhatatlan marad a korrupció minden formája. Nem tartjuk ésszerűnek és elfogadhatónak, hogy olyan ember cége vizsgálódjon közpénzeket érintő ügyekben, aki maga sem megbízható" - áll a közleményben.

A Lehet Más a Politika szerint az sem tekinthető pozitív tendenciának, hogy "a régi, szocialista politikai elit kétes megítélésű tagjai különböző pozíciókat kaptak a fővárosban, és ezzel részei lesznek a városvezetésnek."