Kétszer annyi külföldi tanul az Állatorvostudományi Egyetemen, mint magyar

2019.11.12. 07:51

Az Európa négy legjobbja közé sorolt budapesti egyetemre ötszörös a túljelentkezés, és itt tanul a legtöbb idegen nyelvű hallgató, mondta Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetemen rektora a Világgazdaságnak. Jelenleg 663 magyar és 52 országból 1178 külföldi hallgatójuk van.

Sótonyi szerint a hazai diákok számára meghirdetett 120 helyre 600-an jelentkeztek, a bejutottak egy kivétellel állami finanszírozású képzésben részesülnek. A külföldi diákok ezen a magyar egyetemen vannak a legtöbben, 63 százalékuk angolul vagy németül tanulja az állatgyógyászatot. Többségük Németországból érkezett, de sokan érkeznek Norvégiából, Írországból vagy Angliából is. A külföldi diákok jelentős árbevételt hoznak, fejenként évente 12 ezer eurót (közel 4 millió forintot) fizetnek a képzésért.

Az egyetemen a jelenlegi 11-ről 12 félévesre tervezik bővíteni a képzést, a rendszer átalakításával egyebek között az ágazaton belüli hiányszakmákat szeretnék csökkenteni. A plusz félév lehetőséget adna a hallgatóknak a napi kompetenciák hatékonyabb elsajátítására és az állatfajonkénti specializációra.

Ugyanakkor a hiányszakmák - köztük a hatósági állatorvosi tevékenység - újbóli divatba hozásához kormányzati döntésekre is szükség van,. Szintén szükségesnek tartják, hogy az állatorvosok számára is legyen elérhető életpályamodell.