Nézőpont: A Momentum a legnépszerűbb ellenzéki párt

2019.11.12. 14:53

Újabb felmérést készített a Nézőpont. A kormányközeli intézet azt vizsgálta, hogyan állnak a pártok népszerűségei az önkormányzati választás után.

Eszerint a Fidesz–KDNP továbbra is a legnépszerűbb, 52 százalékot szereznének most egy választáson. Őket követi legnépszerűbb ellenzéki pártként a Momentum 13 százalékkal, aztán a Demokratikus Koalíció 11 százalékkal, majd a Jobbik – augusztushoz képest egy százalékpontot erősödve – 9 százalékkal.

Az MSZP–Párbeszédnek 6 százalékos a támogatottsága, tehát egy most vasárnapi választáson sem lépnék át a közös listaállítás esetén bejutást jelentő 10 százalékos küszöböt, írja az MTI. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Lehet Más a Politika 3, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 2 százalékon áll, azaz önerőből ezek a pártok nem jutnának parlamenti képviselethez.

A felmérés szerint a budapesti biztos szavazók körében 39 százalékos támogatottsággal a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb párt. A legerősebb ellenzéki erő 20 százalékkal ugyanúgy a Momentum lett, amelyet a DK követ 15 százalékkal. Az MSZP–P Budapesten jobban szerepel, 9 százalékon áll.

Budapesten kívül a Fidesz–KDNP-re 55, a Momentumra 12, a DK-ra pedig 10 százalék szavazna.

A fővárosban az összevont ellenzék pártjait 60, vidéken pedig 44 százalék támogatja, írja a Nézőpont.

A közlemény szerint most is magas volt a politikailag aktív, de pártpreferenciával nem rendelkezők aránya országosan. A Nézőpont legutóbbi felmérésében a teljes népességen belül 17 százalék volt az aktívak aránya, 9 százalék pedig az inaktív megkérdezetteké.

Az intézet kutatása október 14. és október 27. között 2300 ember személyes megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2300 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,1 százalék.

Kapcsolódó

Hogyan tévedhettek ekkorát a közvélemény-kutatók?

Nem Borkai Zsolt botrányának megbecsülhetetlen hatása miatt, az okok összetettebbek.  • Tippek
  • Babaváró hitel