Pokorni Zoltán már egyeztetne a Normafa-fakivágásokról Karácsony Gergellyel és Szabó Tímeával

2019.11.12. 09:41

Egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát a XII. kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán, értesült az Index. 

A Normafán, a Konkoly-Thege Miklós úton kialakítandó parkoló miatt ugyanis az önkormányzat fakivágásokról döntött. A Párbeszéd nevében Szabó Tímea a hétvégén egy közleményt adott ki, amelyben felszólította az önkormányzatot – és személy szerint Pokornit is – a fakivágások megakadályozására. Sőt, a Párbeszéd tüntetést is hirdetett szombaton 10 órára a Normafához Védjük meg a Normafát! Tüntetés a fakivágások ellen címmel. A párt szerint esztelen az az elképzelés, hogy fakivágással akarnak helyet csinálni egy parkolónak.

Pénteken ugyanis mi is megírtuk, hogy 220 fát, többségükben magas kőriseket és 250 négyzetméternyi cserjét vágnak ki a Normafán, hogy parkolót építsenek a természetvédelmi terület kapujában. A nagyszabású fairtásra a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya adott engedélyt a XII. kerületi önkormányzatnak, és a fák pótlására sem kötelezték a kerületet.

A XII. kerületi önkormányzat pénteken az üggyel kapcsolatban kiadott egy közleményt, amely szerint már nincs miről egyeztetni, mert a Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett a kerületvezetés a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők 80%-a támogatta a Normafa rendbetételét - most ezeket azt akkor megszavazott terveket valósítják meg.

A fideszes kerületi polgármester szerint a sajtóban téves információk és félreértelmezések jelentek meg az ügyben. Erre hivatkozva Pokorni most mégis egyeztetni akar a Párbeszéd társelnökeivel, nem mellesleg a főpolgármesterrel a Normafa rehabilitációjáról.

Úgy tudjuk, Pokorni telefonon is felhívta Karácsonyt, amit cikkünk megjelenése után a főpolgármester meg is erősített.

Karácsony a Facebook-oldalán azt írta, elmondta Pokorninak a Normafa-beruházással kapcsolatos aggályait:

én is ellenzem a fakivágást, nem támogatom, hogy a zöldterület rovására parkoló épüljön. Pokorni polgármester úr arról tájékoztatott, hogy dolgozik a megoldáson, abban nincs köztünk vita, hogy javítani kell a közösségi közlekedést a Normafára. Közösen támogatjuk ezért a fogaskerekű útvonalának meghosszabbítását a Széll Kálmán tértől a Normafáig.

Megírtuk azt is, a fakivágások ellen a Szabad aHang oldalon indítottak petíciót három napja, amit kedd reggelre már több mint 13 300-an írtak alá. A petíció indítója szerint nem kell több parkoló a Normafához, vagy ha mindenképp akarnak építeni, azt úgy kéne megoldani, hogy ne járjon fakivágással.