Szúrós szagú, kénes, foszforos gáz szivárgott a Mátrai Erőműben

2019.11.12. 17:13 Módosítva: 2019.11.12. 17:38

Kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött a Mátrai Erőműben, értesült az Index. Hogy pontosan mi és hogyan történt, arról egyelőre nincsen biztos információ, egy olvasónk azt írta lapunknak, hogy „kén-hidrogén-szivárgás” volt, és a dolgozók „egy darab A/4-es tájékoztatót” kaptak csak.

signal-2019-11-11-143027

Azt is írta, hogy több dolgozó is légcső- és szájirritációt észlelt, többeknél nagyon erős fejfájás jelentkezett.

Megkerestük az erőművet és a Katasztrófavédelmet is. A Katasztrófavédelem az alábbi közlést küldte:

„A mai napon lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén veszélyes anyag került a környezetbe. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja haladéktalanul a helyszínre ment és ott méréseket végzett.

A műszeres mérések azt mutatták ki, hogy egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.

A felszabaduló gáz erőteljes szagú, de a lakosságra nézve nem jelent veszélyt, zárul a közlemény.

Cikkünk megjelenése után a Mátrai Erőmű is válaszolt. Mint írják, "az érintett munkavállalók megkapták a szükséges orvosi ellátást, az illetékes szakemberek pedig megkezdték a gáz fejlődésének elhárítását." Azt is hozzáteszik, hogy munkavédelmi lépéseket tettek, a dolgozók megkapták a védőruházatokat és a munkavédelmi oktatást. Emellett folyamatosan mérik a levegőbe került gáz koncentrációját, és együtt dolgoznak a hatóságokkal.