Elfogtak kilenc embert az Auróra szivárványos zászlójának felgyújtása miatt

2019.11.13. 21:47

Kilenc főt fogtak el az Auróra utcai zászlóégetés miatt, írja a police.hu.

Október 23-án több tucatnyi szélsőjobboldali rohamozta meg a VIII. kerületben található Auróra nevű közösségi helyet. Bár a helyiség éppen zárva volt, a támadók leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, illetve neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot, mondta el akkor kérdésünkre Schönberger Ádám, a hely működtetője.

A rendőrség akkori közleménye szerint még aznap bejelentés érkezett hozzájuk a rongálásról és a zászlógyújtogatásról. A rendőrök végül azonosítottak nyolc férfit és egy nőt, akiket szerdán az ország különböző részein el is fogtak. A gyanúsítottakat csoportosan elkövetett garázdaság és rongálás gyanúja miatt hallgatták ki, az eljárás további részében szabadlábon védekeznek.

Az Aurórát egyébként nem először támadták meg szélsőjobboldaliak, Budaházy György csoportja például júniusban egy Pride-rendezvényt zavart meg. A civilszervezeteket gyűjtő házat és vendéglátói egységet nemcsak a szélsőjobboldal, hanem sokszor az önkormányzat is támadta, próbálta bezáratni. Ebben szintén szerdán történt fordulat, amikor megtaláltak egy Aurórát védő nyilatkozatot (ami 2018 óta az önkormányzat birtokában volt).