Készül a második családvédelmi akcióterv

2019.11.13. 22:50

Már dolgozik a kormány a második családvédelmi akcióterv előkészítésén, ennek célja az elsőhöz hasonlóan a fiatalok életkezdésének és családalapításának elősegítése lenne, írja az MTI Orbán Balázs beszéde alapján.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerda este adta át a Három királyfi, három királylány mozgalomnak Az év családbarát vállalata 2019 elnevezésű díjat.

Ekkor mondta el azt is, hogy szeptember végéig 117 ezer család igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ami átlagosan félmillió embert jelent. Azt is, hogy babaváró támogatást csaknem 48 ezer pár igényelt (összesen 356 milliárd forint értékben), autóvásárlási támogatást pedig 19 ezren kértek (kb. 4 milliárd forint).

Elmondta, hogy 2020 a családok költségvetése lesz, a családok támogatása csaknem 2228 milliárdra nő, ami két és félszerese a 2010-es összegnek.

Orbán Balázs arra nem tért ki, hogy a következő családvédelmi tervben tudnák-e csökkenteni a nagycsaládos autótámogatás eddigi, közel negyedéves várakozási idejét vagy hogy milyen hatást várnak a családvédelmi akcióterv 2.0-tól: lévén az első után például idén júliusig kevesebb gyerek született, de több házasságot kötöttek a magyar párok.