Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Felrúgta két MSZP-s képviselő az ellenzéki összefogást Budafokon, kilépésre szólította fel őket a párt

2019.11.14. 18:47 Módosítva: 2019.11.14. 20:14

A Magyar Szocialista Párt XXII. kerületi képviselői hatalomért és pénzért elárulták szavazóikat és a teljes ellenzéket. A Fidesszel együtt megszavaztak egy olyan napirendet a helyi alakuló ülésen, és több olyan javaslatot, amelyet Karsay Ferenc polgármester önkényesen, az ellenzéki képviselők akarata ellenére nyújtott be

- osztotta meg a hírt Facebook oldalán Havasi Gábor, a Momentum politikusa, korábbi polgármesterjelöltje csütörtök este a 22. kerületi közgyűlés alakuló üléséről.

A fideszes Karsay Ferenc nyerte a polgármester-választást Budafok-Budatétényben, de az ellenzéki pártok többséget szereztek a képviselő-testületben. Mégse úgy alakult az alakuló ülés, ahogy azt az ellenzék eltervezte, két MSZP-s képviselő, Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károlyt ugyanis már a napirend megszavazásánál beállt a Fidesz mellé, és elfogadták azt, habár az ellenzéki pártok előzetesen abban egyeztek meg, hogy nem szavazzák meg, mert a fideszes polgármester nem vette figyelembe a korábban elküldött kérésüket. 

A tíz ellenzéki képviselő szerdán küldte el az ajánlatukat Karsay Ferenc polgármesternek. Azt javasolták, az alpolgármesteri, tanácsnoki és bizottsági tagságok kiválasztásakor a választási eredmények arányait vegyék figyelembe, és ennek megfelelően két ellenzéki és egy fideszes alpolgármestert javasoltak. Közösen döntöttek a jelöltjeikről is, Perlai Zoltán, DK-s és Kerekes Gábor Momentumos képviselőt szerették volna alpolgármesternek. 

Ehhez képest már a napirend megszavazásánál felrúgták az alkut az MSZP képviselői, mondta Havasi Gábor megkeresésünkre. Szerinte háttéralkut kötött a két szocialista képviselő a Fidesszel, ugyanis Dankónét szavazták meg alpolgármesternek, míg Daróczi a Szociális Bizottság elnöke lett. Havasi azt is elmondta, az ellenzéki pártok egyeztetésén ugyan Dankóné jelezte, hogy szeretne alpolgármester lenni, de végül elfogadta a többséget, és ő is aláírta az egyezséget. 

Felszólítom az MSZP-t, hogy azonnal zárja ki a két képviselőt! Felszólítom továbbá Dankóné Hegedűs Jolánt és Daróczi Károlyt, hogy azonnal adják vissza mandátumukat!

- mondta a Momentum politikusa. 

Nem sokkal később közleményt adott ki a DK is. Azt írják,

Budafokon ellenzéki többségű testület alakult a választásokat követően, azonban fideszes polgármester irányítja a kerületet. A mai napon a Fidesz és az MSZP szavazataival kinevezték alpolgármesterré Dankóné Hegedűs Jolánt, az MSZP kerületi elnökét. A DK, a Momentum és a Jobbik képviselői nem vettek részt a szavazáson, mert az az ellenzéki pártok előzetes megállapodásával ellentétes volt. A Demokratikus Koalíció szerint ez a lépés a Fidesszel szemben álló ellenzéki közösség cserbenhagyása.

Telefonon kerestük a két szocialista képviselőt, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérni őket. 

FRISSÍTÉS 20 ÓRAKOR:Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az MSZP, hogy két képviselője az ellenzéki megállapodással ellentétben "a Fidesszel és szatellitszervezeteivel szavazott" az alakuló ülésen. Facebook oldalukon azt írják, "Dankóné és képviselőtársa annak ellenére vállalták a megbízatást, hogy ezzel szembementek a Szocialista Párt érdekeivel és a párt által vállalt értékekkel. Döntésükről nem tájékoztatták sem az MSZP budapesti, sem pedig az országos elnökséget."

A párt felszólítja Dankóné Hegedűs Jolánt és képviselőtársát, hogy azonnali hatállyal adják vissza a mandátumukat és lépjenek ki a Szocialista Pártból.