Pikó András: Sokáig még az önkormányzat honlapjának kódjait sem kaptam meg

5K8A9884
2019.11.14. 11:27

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely, majd helyettese, Kerpel-Fronius Gábor után az ellenzéki színekben meglepetésgyőzelmet arató Pikó András józsefvárosi polgármester beszélt élőben az Indexen terveiről, a kerületet és a fővárost érintő kérdésekről.

Merre viszi Pikó András Józsefvárost? - A teljes interjú

A kormány önkormányzatokat sújtó tervezetcsomagjával kapcsolatban azt mondta, hogy bár nem szükségszerű a háborús viszony, a kormány szerinte nem érti az önkormányzati választás üzenetét, „Nem tudnak kijönni a trackből, amiben benne vannak tíz éve”, azaz nem bír váltani az „einstandpolitikáról“, ami

olyan, mint amikor nagycsoportban a behemót gyerek elveszi a többiek játékát.

És ez saját szavazói egy részének sem tetszik, Pikó szerint ezt alátámasztja, hogy október 13-án sok fideszes maradt otthon. Aki a választói döntés után írja újra a szabályokat, „az nem demokrata”.

Az a tervezet, hogy 2020. március elsejétől a járásközpont városok jegyzőinek át kellene adniuk a maradék, építésigazgatással kapcsolatos feladataikat a kormányhivataloknak, szerinte az önkormányzatok mellett a kormányt is koptatni fogja.

Csendes háború az önkormányzati apparátussal

„Van egy csendes háború, vagy inkább egy gyömöszkölés“ az apparátussal, az általa vártnál lassabban áramlanak az általa kért információk. Pikó elég durva példákat hozott az átadás-átvételi nehézségekre:

  • sokáig nem kapta meg az önkormányzati honlap belépőkódjait;
  • nem fér hozzá a „Józsefváros“ újsághoz;
  • a kerületi újság Facebook-oldalát az átadás előtt átnevezték „Józsefvárosért” -re, és elvitték az önkormányzattól;
  • a szerkesztőség az összes anyagot letörölte a számítógépről, ami Pikó szerint nemcsak aggályos, hanem törvénysértő is.

Pikó és csapata csak most kezdi el felmérni, mi is folyt korábban az önkormányzatban, az általa felkért informatikai cég vizsgálja, történt-e adateltüntetés. 

5K8A9900
Fotó: Németh Sz. Péter

„Ha jönnek Pikóék, akkor itt mindenki börtönbe fog kerülni”

Józsefvárosban két önkormányzati holding igazgatótanácsa is közös megegyezéssel felállt, amit Pikó részben a körükben terjesztett pletykáknak tud be, mint például, „ha jönnek Pikóék, akkor itt mindenki börtönbe fog kerülni”. A bizonytalanság átjárta a hivatalt, ezért az első hete azzal telt, hogy állománygyűléseken nyugtassa meg a különböző önkormányzati alkalmazottakat.

Egyébként az önkormányzattal kötött ügyvédi szerződéseket maguk a jogászok mondták fel két nappal a választás után, azonban a kormánypropaganda ingyenes lapjával, a Lokállal még decemberig élő szerződése van Józsefvárosnak. Pikó elgondolkozott azon, hogy ezt kitöltse-e. A kerületi sajtóról amúgy is határozott elképzeléseket vall az új polgármester. Szerinte a kerületi lapnak valódi helyi ügyekről – mint például a gázszolgáltatás több józsefvárosi házat érintő megszüntetéséről – kell szólnia, nem pedig az átadásokról szóló termelési riportokról.

Az Auróra-papírok eltüntetése felveti a hivatali visszaélés gyanúját

Ahogy arról szerdán írtunk, a korábbi fideszes vezetés által folyamatosan vegzált baloldali-alternatív Auróra klub nyilvánosságra hozta, hogy hiába küldte el korábban a működését igazoló dokumentumot az önkormányzatnak, az egyszerűen eltüntette azt. Pikó szerint az üggyel kapcsolatban adódik a kérdés:

Véletlenről van-e szó, vagy eldugták a dokumentumot?

Az azonban biztos, hogy nem normális működés, hogy egy ilyen előfordulhat, és „felveti a hivatali visszaélés gyanúját“. Pikó leszögezte, eltökélt abban, hogy a végére járjon az ügynek, ezért belső vizsgálatot indított.

Parkolástól az utcazenélésig

Pikó András az Index Kibeszélő Facebook-csoportjában feltett kérdésekre is válaszolt:

A parkolás: Pikó a kerületi parkolásról azt mondta, hogy az önkormányzat bőkezűen akár két-három engedélyt is kiad egy személynek, ami szerinte igazságtalan azokkal szemben, akiknek nincs autójuk. A parkolási kérdésekről (például önkormányzati vs. fővárosi üzemeltetés) egyelőre nem akart semmi konkrétumot mondani, de általánosságban úgy gondolja, a XXI. században a parkolási rendszert már digitalizálva, közvetítő cégek beiktatása nélkül is meg lehet valósítani.

A Blaha Lujza tér rendezése: Folyamatban van a kerület és a főváros közös koncepciójának kialakítása.

Józsefváros mint művésznegyed: Pikó nem akar bulinegyedet, inkább emelt szintű művészeti szolgáltatásban gondolkozik. A kérdés konkrétan arra vonatkozott, hogy a polgármester kampányában megfogalmazott „művésznegyed-vízió” szellemében engedékenyebbek lesznek-e a hatóságok az utcazenészekkel, de erre nem válaszolt.

A wellnessvízió: Egyelőre nem biztos, hogy a  józsefvárosi pályaudvarnál talált gyógyvíz alapját képezheti a választási kampányban nagy nyilvánosságot kapott wellnessközpont felépítésének. Pikó szkeptikusan megjegyezte, „lehet, hogy ha az Index alatt elég mélyre fúrnának, akkor ott is találni lehetne gyógyvizet“, ráadásul a kialakítás költségei Sára Botond, a korábbi polgármester tájékoztatása szerint nem is állnak rendelkezésre. Pikó egyet megígért:

Az embereket megkérdezzük, hogy akarnak-e wellnessközpontot a Sorsok Háza közelében.

Tervezi-e hajléktalanok beköltöztetését józsefvárosi lakásokba? Pikó nem válaszolt konkrétan a kérdésre, inkább azt mondta, különböző szervek összefogásával rendszeres egyeztetéseket akar a problémák megoldására. A hajléktalanszállókat ráadásul sokan valójában munkásszállóként használják, mert nincs pénzük bérlakásra. Pontos adatokkal egyelőre nem rendelkezik, de az egész fővárosra jellemző bérlakásprobléma Józsefvárosban is jelen van.

Nekünk nem az a dolgunk, hogy utcára rakjunk embereket, hanem az, hogy benntartsuk őket a lakásokban.