Ellopták a súlyosan sérült gyermekét egyedül nevelő apuka biciklijét

2019.11.14. 16:18

Te aki olyan gyökér vagy hogy egy napközi elől elloptad a biciklimet az imént.
Rajta van egy speciális vontatorúd, amit nem tudok beszerezni mashonnan mert nagyon ritka fajta..es igy a súlyosan halmozottan sérült kisfiammal nem tudok közlekedni a speciális utánfutójával

- olvasható egy Facebook posztban, ami szerda óta rekordsebességgel terjed az interneten, már több mint 27 ezren osztották meg. 

A poszt szerzője, Varga Gábor évek óta egyedül neveli súlyosan fogyatékos gyermekét, Táltost, mellette szeptember végén napközit nyitott Józsefvárosban a hasonló betegséggel küzdő gyerekeknek. Szerda délután innen, a Baross utcai napközi elől lopták el a biciklijét, és a hozzá tartozó speciális utánfutót, amivel fiát szokta szállítani. 

A rendőrség lopás miatt nyomoz az ügyben, ismeretlen tettes ellen, Varga a posztban azt írja, a közterületi felvételek alapján egy idős nő vihette el a kerékpárt. Azt kéri a tolvajtól, hogy legalább a speciális vontatórudat adja vissza, mert azt nagyon nehéz beszerezni. A rendőrségtől úgy tudjuk, a kerékár mostanáig nem került elő.

Varga korábban egy interjúban azt mesélte, fia az országban az egyik legproblémásabb eset epilepszia szempontjából. "Olyan sűrűn jönnek a görcsei, hogy az agyának nincs ideje regenerálódni." Születése után agyi oxigénhiány lépett fel, amely hatására megbénult a csecsemő központi idegrendszere. Később egy ritka, nagyrohamokkal járó epilepsziát kapott, ami mindent törölt, amit az addigi fejlesztésekkel elértek vele. 

Bár fiának 24 órás felügyeletre van szüksége, Gábornak arra is volt ereje, hogy létrehozza a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványt, amely idén szeptemberben napközit nyitott Józsefvárosban a halmozottan sérült gyermekek számára.

WMN szeptemberi riportja szerint nem ment ez olyan könnyen, több mint két éve kereste meg Varga az ötlettel a kerület akkori polgármesterét, Kocsis Mátét.

Elméletben ugyanazok a jogaink, mint az egészséges gyerekek szüleinek, de a gyakorlatban nincs így

- mondta, utalva arra, hogy a VIII. kerületben nem volt olyan intézmény, amely halmozottan sérült gyermekeknek nyújtana napközbeni ellátást.

Az önkormányzat adott az alapítványnak egy helyiséget, amit elkezdtek felújítani, és ehhez sorra gyűltek az adományok. December 23-án aztán - miközben Gábor fiával kórházban volt - betörtek a napközibe, és mindent elvittek, amit csak találtak, még a radiátorokat is leszerelték. Csak a helyiség felújítása 12 millió forintba került, meséli a WMN-nek az apuka, amihez Kocsis Máté és Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármesterei is hozzájárultak 1-1 millió forinttal.

A fennmaradó rész egyéni adományozók támogatásaiból jött össze, szeptember végén Balla Eszter jótékonysági koncertet szervezett a közeli templomban, ahol több ismert művész is fellépett. Szeptember 30-án nyitott meg a napközi, jelenleg 5-6 súlyosan sérült gyermek jár oda.

Varga azt írja, szerdai posztja óta rengeteg felajánlás érkezett, de ő azt kéri, hogy aki segíteni akar, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány részére utaljon támogatást.