Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Karácsony átadta Tarlós díjait

2019.11.15. 12:59

Átadta a főváros idei kitüntetéseit Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi közgyűlés ünnepi ülésén az Új Városházán. Az új főpolgármester beszédében elmondta, hogy Budapest jövője nem múlhat pártszimpátián vagy önös hatalmi érdeken, Budapest mindenkié, a nemzet fővárosa.

Karácsony Gergely átadta a fővárosi kitüntető díjakat

Kijelentette: senki nem dönthet a budapestiek nélkül, senki nem veheti el, ami az övek, senki nem veheti el a város jövőjét. Hozzátette: a díjakat az előző közgyűlés az előző főpolgármester javaslatára szavazta meg, mégis teljes szívvel adja át azokat.

PRO URBE Budapest díjat kaptak:

 • FAZEKAS LÁSZLÓ olimpiai aranyérmes, 92-szeres válogatott, európai ezüstcipős, kilencszeres magyar bajnok labdarúgó, háromszoros gólkirály, 1970-ben az év játékosa. A hazai és a nemzetközi futballéletben elért kiemelkedő teljesítménye és eredményei elismeréseként.
 • KELETI ÁGNES, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a legidősebb magyar olimpikon. A magyar tornasport legeredményesebb versenyzőjeként nyújtott kimagasló és elhivatott sportpályafutása, továbbá példamutató életútja elismeréséül.
 • KERESZTES ILDIKÓ, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, kétszeres eMeRTon-díjas előadóművész. A magyar zenei élet egyedi és meghatározó alakjaként betöltött szerepéért, utánozhatatlan előadásmódja elismeréseként.
 • RÉVÉSZ SÁNDOR, a Magyar Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett, eMeRTon-díjas előadóművész. A hazai könnyűzenei élet meghatározó személyiségeként egy generáció életérzését a zene nyelvén megfogalmazó tevékenységéért.
 • SCHMITTNÉ MAKRAY KATALIN olimpiai ezüstérmes tornásznő. A tornasportban elért kimagasló eredményei, valamint a magyar hagyományok ápolása, a kulturális örökség védelme érdekében folytatott közéleti tevékenysége elismeréseként.
 • VADÁSZ GYÖRGY Kossuth-, Ybl Miklós-, Prima Primissima és Steindl Imre-díjas építész, egyetemi tanár, a Nemzet Művésze. Az építészet és a képzőművészet szerves együttélésének újrateremtéséért, a modern megjelenésű, mára ikonikussá vált fővárosi középületek építőművészi megteremtéséért.

BUDAPESTÉRT díjat kaptak

 • AUGUSZT OLGA, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett cukrászmester. A cukrászművészet területén egyedülálló, hagyományra és minőségre épülő, értékteremtő munkássága elismeréseként.
 • DR. BABÁKNÉ KÁLMÁN MARIANN, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kölcsönzési és Raktári Osztályának nyugalmazott vezetője. Több mint négy évtizedes, magas szakmai színvonalon végzett könyvtárosi és vezetői tevékenységéért, továbbá a Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun Kívüli Tevékenységek elnevezésű programsorozatában vállalt fáradhatatlan szervezőmunkája elismeréseként.
 • BALÁZS PÉTER Kossuth- és Jászai Mari- díjas színművész, rendező, színházigazgató. Több generáció számára meghatározó élményt nyújtó, felejthetetlen és népszerű színpadi, valamint filmes alakításaiért, sikeres művészi pályája elismeréséül.
 • BÁLINT IMRE Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. A főváros kulturális és építészeti értékeinek gazdagítása érdekében végzett kimagasló szakmai munkája, életműve elismeréseként.
 • BALOGHNÉ VÉGVÁRI ÁGNES nyugalmazott környezetvédelmi referens, a Környezetünkért Emlékplakett kitüntetettje. A környezetvédelem, a fenntartható környezeti fejlődés és a humánökológia területén végzett erőfeszítéseiért, a főváros dél-budai természetvédelmi területeinek megóvásáért, kiemelkedően magas színvonalú, újító és értékteremtő köztisztviselői munkájáért.
 • CSERHALMI GYÖRGY, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész, Érdemes Művész, a Nemzet Színésze. A magyar színház- és filmművészetben nyújtott sokoldalú színészi alakításaiért, értékteremtő művészi tevékenységéért.
 • DR. CSURGAY ÁRPÁD ISTVÁN Széchenyi-díjas villamosmérnök, nanotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzor emeritusza, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal elismerés kitüntetettje. A hazai és nemzetközi tudományos életben, valamint felsőoktatásban végzett eredményes kutatói és oktatói tevékenységéért.
 • GANCZER GÁBOR, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Budapest kereskedelmi és turisztikai életében betöltött innovatív vezetői szerepe elismeréseként.
 • DR. GÉMES LAJOSNÉ SZŐNYI ERZSÉBET Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, Kiváló Művész, a Nemzet Művésze. A kodályi hagyományokat ápoló, nemzetközi szinten is elismert zenepedagógiai munkásságáért, a zenei diplomácia területén kifejtett tevékenységéért, továbbá egyedülálló zeneszerzői alkotóművészetéért.
 • JAMBRIK RUDOLF tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Kirendeltségének nyugalmazott vezetője, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének kitüntetettje. Hivatásos állományban eltöltött, több mint 40 éves elhivatott szolgálatáért, a fővárosi katasztrófavédelem területén végzett eredményes vezetői munkája, életútja elismeréseként.
 • KELETI ÉVA Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, Érdemes és Kiváló Művész, „A magyar fotóművészet nagyasszonya”. A magyar fotográfia ikonikus alakjaként a színház- és táncművészet kiválóságainak különleges és őszinte pillanatait megörökítő, iskolateremtő munkásságáért.
 • KEMECSEI ZOLTÁN JÁNOS, a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályának vezetője, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Az adóügyi területen nagyfokú precizitással, szakmai hozzáértéssel végzett munkája és vezetői tevékenysége elismeréseként.
 • MARTONOSI GYÖRGY Arany Dobverő-díjas dobművész, dobtanár, hazai és nemzetközi ütős fesztiválok, kurzusok szervezője, résztvevője, 2019-ben az év zenepedagógusa. A főváros jazzéletét gazdagító szervezői, dobtanári és előadói tevékenységéért.
 • MÁTÉ BENCE természetfotós, 2010-ben az év természetfotósa. Hazai és nemzetközi szinten is eredményes, egyedi látásmóddal és meglepő technikai megoldásokkal készült fotóiért, a természeti értékek bemutatásában vállat szerepéért.
 • ÓNODI SZABÓ LAJOS okleveles építészmérnök. A műemlékvédelem területén folytatott rehabilitációs tevékenységéért, belvárosi épületek korszerű technikával történő tetőtérbeépítése terén végzett újító munkájáért, valamint egyházi épületek és templomok tervezéséért.
 • PONGRÁCZ KATALIN, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály Városrendezési Osztályának nyugalmazott vezetője. A városrendezés területén kimagasló színvonalon, nagy szakmai elkötelezettséggel végzett, több évtizedes közigazgatási és vezetői munkájáért.
 • REGŐCZY KRISZTINA olimpiai ezüstérmes és világbajnok műkorcsolyázó, sportvezető. A műkorcsolyasportban elért hazai és nemzetközi eredményei, példaértékű sportpályafutása, az utánpótlás-nevelésben, valamint sportvezetőként végzett munkája elismeréseként.
 • SALLAY ANDRÁS olimpiai ezüstérmes és világbajnok műkorcsolyázó, sportmenedzser. A műkorcsolyasportban elért hazai és nemzetközi eredményeiért, példaértékű sportpályafutása, továbbá a sportági versenyek lebonyolításában vállalt munkája elismeréseként.
 • DR. SZENTMIKLÓSI PÉTER, a Fővárosi Önkormányzat volt főtanácsadója, Eötvös Károly-díjas nyugalmazott ügyvéd, az egykori Ablak című műsor népszerű jogi szakértője. Nagy hozzáértéssel végzett, magas színvonalú szakmai munkájáért, a közmédiában vállalt szerepéért, életútja elismeréseként.
 • SZIKORA RÓBERT, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, eMeRTon-díjas előadóművész, zeneszerző, az R-GO együttes vezetője. A magyar zenei élet egyedi és meghatározó alakjaként betöltött kimagasló szerepe elismeréseként.
 • SZÖLLŐSI GYÖRGY, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. A magyar futball hagyományának ápolásában és a sportdiplomácia területén kifejtett példaértékű munkája elismeréseként.
 • TORDAI TERI Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló Művész. Magával ragadó színészi játékáért, számos felejthetetlen színpadi és filmes alakításáért, életpályája elismeréseként.
 • BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT EGYESÍTETT ÓVODA NEVELŐTESTÜLETE A fővárosi gyermekek korszerű nevelésében, kiváló felkészültséggel és hivatástudattal végzett, színvonalas óvodapedagógusi munkájuk elismeréseként.