Kövér: A társadalmi rendszerek átalakításához hatvan év kell

D SOS20191115013
2019.11.15. 13:51

Egy politikai rendszert hat hónap alatt lehet leváltani, egy gazdasági rendszert hat év alatt lehet átalakítani, a társadalmi rendszert átalakításához viszont hatvan év kell

- utalt egy német társadalomtudós rendszerváltás idejében mondott szavaira Kövér László a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett Nemzeti Emlékezet Konferencián péntek délelőtt a Parlamentben.

Mint kifejtette, a rendszerváltás óta a magyar politikát és közéletet rendkívül heves viták és értékrendbeli megosztottság jellemezte, de az 1999-ben felállított kegyeleti bizottság eddig "nem került politikai viták keresztűzébe", mert mindenki egyetértett abban, hogy egy új kegyeleti kultúra megteremtésére van szükség Magyarországon.

Kövér arról is beszélt, hogy az elmúlt két évtizedben

kegyeleti adósságainkhoz képest keveset, az ország pénzügyi lehetőségeihez képes azonban egyre több vállalást tudtunk tenni a nemzeti kegyelet új kultúrájának megerősítése érdekében.

Ez azért fontos a házelnök szerint, mert "mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává".

Boross Péter, a kegyeleti bizottság elnöke következett a konferencián, aki megköszönte Kövérnek a "Vértanúk terén helyreállított, harmincas évekre utaló emlékhelyet”, amit szerinte "mindnyájan nagy megelégedéssel fogadtunk". Rögtön hozzátette, hogy léteznek olyanok is, akik „azonnal csőre töltik szellemi fegyvereiket", ha valami olyan születik, ami a nemzeti történelemnek és az igazságnak a helyreállítására törekszik.

A nemzeti eszmények megőrzéséről beszélve hosszas gondolatmenetben számolt be félelmeiről a korábbi miniszterelnök.

Kóros szellemi folyamatok járják Európát. Az aberráció különböző megnyilatkozásai, a hagyományos szerepek eltorzítása, a vallás és az egyházak elleni megnyilatkozások, a nő-férfi kapcsolatban ismeretlen abszurditások merülnek fel törekvésként

- fogalmazott Boross. Szerinte ezek a folyamatok a kereszténység két alapértékét, a családot és a nemzetállamot próbálják lerombolni, amiket meg kell védeni.

Vannak jelei, hogy ezek a kóros eszmék nem állnak meg a határokon. Legyen bennünk annyi energia, hogy meggyőző vitapartnerei tudjunk lenni azoknak, akik a kóros eszmék hatása alatt különböző megnyilatkozásokat tesznek ebben az országban

- folytatta a gondolatmenetet Boross, és arról beszélt, hogy szerinte egyre merészebbek ezek a megnyilatkozások, "amelyek a nemzeti gondolat lényegét akarják darabokra hasogatni”.

Ezt a veszélyes terjedést látva szerinte érdemes lenne "átlapozni" a büntetőtörvénykönyvet, hogy megnézzék, miként lehetne megvédeni a nemzeti eszményeket. Mint beszédében mondta, amiatt se lehetünk nyugodtak, hogy a középiskolai történelemórákon és az egyetemeken nem vezetik-e továbbra is félre a mostani generációt, mint a rendszerváltás előtt tették azt.

Boross megnyitóbeszédét zárva kijelentette, hogy vissza kell állítani azokat az értékeket, amiket "valamikor ez a nemzet létrehozott, de gonosz kezek romboltak".   • Hírek
  • Bankszámla