Tüntetés a Normafánál: Ha kivágják a fákat, akkor az Európai Bizottsághoz fordulunk!

2019.11.16. 10:29

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester tegnap azt ígérte, hogy az önkormányzat átdolgozza a nagy felháborodást kiváltó normafai parkolóépítési tervet, de a szervezők nem fújták le a mára meghirdetett tüntetést. A demonstrációt Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd szervezte, de más ellenzéki pártok, a Momentum, a DK, az MSZP és az LMP politikusai is részt vettek rajta. 

Helyszínen lévő kollégánk szerint valamivel több mint száz ember gyűlt össze szombat délelőtt a Normafánál, és miközben a politikusok az óriásparkoló megépítése ellen tiltakoztak, a  közterületfelügyelők a szabálytalanul parkoló autósokat büntették. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint, „amikor Orbán Viktor kiemelt beruházásról beszél, akkor szó sincs arról, hogy itt maradjanak a fák, és amikor Pokorni Zoltán arról beszél, hogy ő fejleszti a Normafát, akkor valójában arról beszél, hogy az Anna-réten sikerült egy olyan játszóteret felépíteni, ahol egyáltalán nincsenek fák.”

Szabó hozzátette azt is, hogy nem véletlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester első dolga volt, hogy elrendelte a klímavészhelyzetet

Ha kivágják a fákat, akkor az Európai Bizottsághoz fordulunk. Nem fogjuk hagyni, hogy fákat vágjanak ki, hogy tovább pusztítsák a bolygónkat, 2022-nek is ez a tétje, ezért fogunk küzdeni, mert meg akarjuk állítani a környezetpusztítást!

– mondta Szabó Tímea

Az MSZP-s dr. Mohácsi István arról beszélt, hogy a Normafa rendezési tervét elő kell venni, le kell porolni és „civilizált, kulturált párbeszéddel át kell beszélni, hogy ne lehessen ilyen barbár eszközökhöz folyamodni akár még csak gondolatban is.” 

A természetvédelem ne legyen a kormány cselédlánya!

A természetvédelmi hatóságok vegyék komolyan szakmai szempontok szerint a feladataikat. Szerinte a Normafának az egyik problémája a megközelíthetőség. A fogaskerekű vonalának meghosszabbítása azonban megoldást jelentene, hiszen akkor feltehetően nem akarna annyi ember autóval feljönni ide, mondta Mohácsi.

Utoljára Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szólalt fel. Ő többek között arról beszélt, hogy az erdők, a fák a legerősebb pajzsaink a klímaváltozással szemben. „Minden egyes fa, amit a fideszesek kivágnak, konkrét emberéleteket jelent.” Lehet vicceskedve dekázgatni a Karmelita kolostor erkélyén, lehet a Pasa park légkondicionált szobáiban és luxuslakásaiban élni, de közben az embereknek betondzsungelekben, egészségügyi ellátás, fák nélkül kell a mindennapokban megküzdeniük. 

A tüntetés után a hegyvidéki önkormányzat közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, nyitottak minden józan vélemény meghallgatására és Pokorni Zoltán hajlandó tovább finomítani a korábbi elképzeléseken. Hétfőn találkozik Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy egyeztessenek az áthelyezendő parkolóról és a Fogaskerekű meghosszabbításáról. "A Fogas teljes megújításának és meghosszabbításának tervén a Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta dolgozik. A tervek elkészültek, a több mint száz szükséges engedély nagy része megvan, forrást kell találni, amiben az önkormányzat számít a fővárosi vezetés támogatására."

Korábban ez történt az ügyben: 

  • Múlt héten derült ki, hogy a hegyvidéki önkormányzat olyan helyre építene 193 férőhelyes parkolót a főváros legnépszerűbb kirándulóhelyén, ahol ezért 220 fát kellene kivágni. A Konkoly-Thege út felső szakasza melletti területsáv jogilag ugyan közlekedési övezetnek számít, de az Európai Unió Natura 2000 hálózatának része, vagyis természetvédelem alatt áll. Az önkormányzat ennek ellenére november 5-én megkapta a fakivágási engedélyt a Pest Megyei Kormányhivataltól, a hatóság ugyanis elfogadta azt az érvet, hogy a létesítmény a Normafa rehabilitációját szolgálja.
  • A nagyarányú fakivágás hírére tiltakozó mozgalom szerveződött, a Szabad aHang oldalon petíciót indítottak a fák védelmében. A felhíváshoz egy hét alatt 18 ezren csatlakoztak. A petíciói kezdeményezői azt mondják, parkolóépítés helyett a tömegközlekedés további fejlesztésére és környezetbaráttá tételére lenne szükség, hogy az "látogatók ne autóval akarjanak odajutni." 
  • A hegyvidéki önkormányzat érvelése szerint viszont a parkolóra szükség van, mert ez valójában csökkenti a védett terület gépjárműterhelését. Az új nagyparkoló kialakítása és egy közút áthelyezése után ugyanis a hegygerincen, a tájvédelmi körzet határain belüli aszfaltozott parkolót és a buszfordulót megszüntetik, helyét visszaalakítják zöldterületté. Azt ígérik, hogy az erdő- és járdaszéli vadparkolás ellen is határozottan fel fognak lépni – ha az új, zárt parkoló elkészül.
  • Az új parkoló építését nem támogatja Karácsony Gergely sem; Pokorni egyeztetést kezdeményezett a főpolgármesterrel. Abban mindketten egyetértenek, hogy a tömegközlekedést fejleszteni kellene, többek között a fogaskerekű meghosszabbításával.
  • Pokorni tegnap találkozott a petíció elindítóival, és azt mondta nekik, az önkormányzat kész újratervezni a parkolót, ami így húsz férőhellyel kisebb lenne. Megmaradhatna minden 20 cm átmérőnél nagyobb fa, a 10-20 centiméter átmérőjűek közül pedig igyekeznek minél többet megtartani. A polgármester szerint így egy szabálytalan formájú, "amőbaszerű" parkoló létesülne, árnyat adó fákkal. Ugyanakkor egy interjúban azt is mondta, bár ez vállalható kompromisszum, "tart tőle, hogy teljesen elhagyni" a nagyparkoló megépítését nem lehet, bár azt nem tartja kizártnak, hogy a fogas meghosszabbítása után a vitát "újra ki lehet nyitni".

A Normafa évek óta zajló rehabilitációja és fejlesztése korábban is kiváltott vitákat, 2015-ben helyi népszavazást is tartottak az ügyben, ahol a szavazók többsége támogatta az előzőekhez képest megszelídített átalakítási terveket. A zöldterületek rendbetételével, a műemlék épületek (pl. a Lóvasút végállomás vagy a Fácános) felújításával mindenki egyetért, és a KFKI-lakótelepen élők kérése is teljesült: park létesül a lebontott, sokáig üresen álló Hotel Olimpia helyén.

Ezzel szemben sokan aggódnak amiatt, hogy hóágyúzott sí-, sífutó- és szánkópályákat akarnak építeni a Normafa legszebb lejtőire és rétjeire, féltik az Anna-rétet attól, hogy ott egy új szakrális építményt akarnak elhelyezni, és a Normafa kapujának elkeresztelt, jelenleg építés alatt álló fogadóépület léptéke is sokak számára megdöbbentő. A Normafa átalakítása nem először jár fakivágásokkal: mind a fogadóépület, mint az Eötvös út új szakasza kedvéért jelentős területeket vágtak tarra az elmúlt évben, igaz, ezek a védett övezeten kívül találhatók. Az új úttal és a parkolók átszervezésével kapcsolatos tervezett vagy már megépült létesítmények így helyezkednek el:

A Normafa középső részét átszabó beruházások helyszínrajza
A Normafa középső részét átszabó beruházások helyszínrajza

És nemcsak az önkormányzatnak vannak nagyszabású tervei: júniusban derült ki, hogy a Konkoly-Thege út egyik magántulajdonú telkén 12 emeletes luxustársasházat akarnak felhúzni, az egykori csillebérci úttörőtábor helyén pedig a kormány szeretne öttusaközpontot létrehozni. Az Eötvös út új, széles szakasza ezeknek a fejlesztés előtt álló területeknek az autós megközelítését is jelentősen javítja, még ha nem is ebből a célból épült.