Jusztin
14 °C
31 °C

Karácsony: Undorodva fogadom a Fidesz álellenzéki fiókpártjának Horthy-megemlékezését

2019.11.16. 16:22

Száz évvel ezelőtt Horthy Miklós fehér lóval vonult be Budapestre, hogy tetemre hívja a bűnös várost. Az eseményről szombat délután lovas megemlékezést tart a Mi Hazánk mozgalom nevű párt, amelynek demonstrációjáról Karácsony Gergely Facebookon osztotta meg gondolatait. 

Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban

- írta a főpolgármester, aki szerint a budapestiek száz évvel ezelőtt sem lelkesedtek Horthy-ért, és ma sem tűrik, hogy bárki magas lóról beszéljen hozzájuk. 

"A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is" - folytatta Karácsony, aki szerint Horthy mai követői nem viselik Budapest "sokszínűségét, európaiságát, kultúráját és szabadságszeretetét".