Kiengedik a letartóztatásból a Viking Sigyn kapitányát

2019.11.18. 14:54

Helybenhagyta a másodfokú bíróság a nyomozási bíró döntését, így jogerősen is bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn kapitányát, értesült az Index. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 64 éves ukrán férfi nem hagyhatja majd el a kijelölt budapesti lakcímét és nyomkövetőt kell viselnie. Információnkat a kapitány védője, Tóth M. Gábor megerősítette.

A Törvényszék is megerősítette végzésében azt a védelem által régóta hangoztatott érvet, hogy maga a vádhatóság által fellebbezésében hivatkozott beszélgetés sem tartalmaz semmiféle olyan utalást, amely akár a legcsekélyebb mértékben is abba az irányba mutatna, miszerint a gyanúsított akár bármely rokonát, vagy bármely kollégáját befolyásolni kívánta volna

–  mondta a Tóth M. Gábor.

Jurij C.-t először 2019. június 13-án engedték ki
Jurij C.-t először 2019. június 13-án engedték ki
Fotó: Ajpek Orsolya / Index

Az ügyészség ugyanis azért fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, mert szerintük a szökés-elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye csak a férfi letartóztatása mellett zárható ki. „Emellett a korábbi – bizonyítottan megtörtént – üzenetváltásokból arra lehet következtetni, hogy fennáll a gyanúsítottal szakmai és baráti viszonyban álló tanúk vallomása befolyásolásának veszélye” – közölte korábban a Fővárosi Főügyészség. 

Az ukrán kapitány letartóztatását először június 13-án szüntették meg, miután letették a 15 milliós óvadékot. Polt Péter legfőbb ügyész a döntés után jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúrián, hogy mondja ki, a bíróságok törvénysértőn jártak el, amikor megszüntették a férfi letartóztatását. A Kúria ezt július 29-én ki is mondta, a Fővárosi Főügyészség pedig nem sokkal később megint indítványozta a kapitány letartóztatását, amit  a bíróság el is rendelt. 

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó 21 óra 4 perc körül összeütközött az előtte haladó Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg. 

A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. Fél évvel a Hableány balesete után a rendőrség október 15-én zárta le a nyomozást az ügyben és az iratokat vádemelési javaslattal küldte el az illetékes ügyészségnek. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport