Lemondásra szólították fel a két MSZP-s képviselőt, akik felrúgták az ellenzéki összefogást

2019.11.18. 11:44

A XXII. kerület ellenzéki képviselői közös levélben szólították fel a két szocialista képviselőt, hogy adják vissza mandátumukat, mivel a Fidesszel együtt szavazták meg az alpolgármesteri tisztségeket és a Fidesz által előterjesztett struktúrát, annak ellenére, hogy egészen másban állapodtak meg korábban.

Ahogy arról  korábban beszámoltunk , bár a fideszes Karsay Ferenc nyerte a polgármester-választást Budafok-Budatétényben (XXII. ker.), de az ellenzéki pártok többséget szereztek a képviselő-testületben. Mégse úgy alakult az alakuló ülés, ahogy azt az ellenzék eltervezte, két MSZP-s képviselő, Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly ugyanis már a napirend megszavazásánál beállt a Fidesz mellé, és elfogadták azt, habár az ellenzéki pártok előzetesen abban egyeztek meg, hogy nem szavazzák meg.

Az ellenzéki pártok szerint megállapodtak arról, hogy a három alpolgármesteri tisztségből egyet visz a Fidesz, egyet a DK és egyet a Momentum, a két MSZP-s szavazatával azonban meg tudták csinálni, hogy kettőt vitt a Fidesz, azt az egyet pedig az egyik MSZP-s.

Néhány órával később az MSZP központi közleményben nevezte teljes mértékben elfogadhatatlannak a két képviselő viselkedését. Azt írták, döntésükről nem tájékoztatták sem az MSZP budapesti, sem pedig az országos elnökséget. Az MSZP egyben felszólította a két szocialista képviselőt, hogy adják vissza a mandátumukat, és lépjenek ki az MSZP-ből.

Az alpolgármesterré választott szocialista képviselő ezután  úgy reagált az Indexnek  a történtekről, hogy nem az történt, hogy ő vagy Daróczi párttársa lepaktált volna a Fidesszel, egyszerűen csak arról van szó, hogy az ellenzéki pártok nem voltak képesek megállapodni, a helyi DK pedig a helyi MSZP-t akarta kicsinálni, és ebben partnerre talált a Momentumban. Bár jelezte az MSZP-nek, ahonnan azt a választ kapták, hogy állapodjanak meg úgy, ahogy a többség akarja, végül mégsem mentek bele abba.

November 18-án hétfőn aztán újabb közlemény érkezett: a XXII. kerületi ellenzéki képviselők mindegyike - leszámítva a két szocialistát - aláírta azt a közleményt, amiben felszólítják a két szocialista képviselőt, hogy adják vissza mandátumaikat. 

Tettükkel elárulták az őket megválasztó ellenzéki választókat , hiszen ők a változásra szavaztak, nem pedig a Fidesz hatalmának újabb 5 évre történő meghosszabbítására. Ezért felszólítjuk a három áruló képviselőt, hogy azonnal mondjanak le mandátumukról, és adjanak utat a választói akarat érvényesülésének!

- írják közleményükben az ellenzéki politikusok. A felszólított harmadik képviselő a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnöke, Jurás László, aki szintén az ellenzéki együttműködés tagjaként szerzett mandátumot , és szintén megszavazta az alpolgármesteri tisztségeket.