3 év 8 hónap börtönt kapott az ittasan két rendőr halálát okozó sofőr

2019.11.20. 16:33

Eredményes vádemelés a 2015-ös Üllői úti közlekedési baleset ügyében - címmel adott ki közleményt az ügyészség.

A bíróság 3 év 8 hónap börtönre ítélte az ittasan két rendőr halálát okozó sofőrt

első fokon. A mai napon a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek mondta ki

  • halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és
  • 4 rendbeli veszélyhelyzetet előidéző személy által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette

miatt azt a 36 éves férfit, aki még 2015. elején ittasan okozott halálos balesetet a budapesti Üllői úton, írják, a vádemelés 2016-ban történt meg.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2015. február 7-én, az éjjeli órákban, ittasan, érvényes vezetői engedély nélkül vezetett az Üllői úton a városból kifelé. A férfi a gépkocsival a XVIII. kerületben a Mikszáth Kálmán utcai kereszteződésénél balra kívánt kanyarodni, amikor a kereszteződésbe szemből érkezett egy észlelhető, azonban megkülönböztető jelzést nem használó rendőrségi gépjármű136-139 km/óra sebességgel.

Az ittas vádlott a kanyar ívét levágva szabálytalanul, a szembejövőnek az elsőbbséget meg nem adva kezdte meg a balra kanyarodást, és emiatt ütközött a rendőrségi gépjárművel, amely az ütközés hatására tovább sodródva egy szemből érkező, harmadik autónak ütközött. A vádlott a baleset észlelése után egy pillanatra megállt, majd anélkül, hogy segítséget nyújtott volna, elhajtott. A rendőrségi gépjármű sofőrje és utasa, a két járőr a helyszínen életét vesztette, a harmadik gépjármű vezetője és utasa súlyos, egyikük maradandó fogyatékosságot is eredményező sérüléseket szenvedett el.

A bíróság a vádlottat az elsőfokú ítéletében 3 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert ellene az ügyész a szabadságvesztés büntetés és a közügyektől eltiltás tartamának súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhébb jogi minősítés és enyhébb büntetés érdekében fellebbeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport