Emma
6 °C
11 °C

Csütörtök hajnalban 4,2-es erősségű földrengést szimulálnak Kőbányán

2019.11.20. 14:56 Módosítva: 2019.11.20. 15:09

Földrengést szimuláló védelmi igazgatási gyakorlatot tartanak Kőbányán csütörtök hajnalban - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

November 21-én StarCity 2019 elnevezésű komplex védelmi igazgatási gyakorlatot tart Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, ami során egy 4,2 erősségű földrengés rázza meg Kőbányát a hajnali órákban. A gyakorlat ideje alatt a környéken időszakos forgalomkorlátozásra lehet számítani, és parkolási tilalmat rendelhetnek el.

A több mint 100 fő és 20 szervezet részvételével szervezett gyakorlatot a kőbányai Óhegy parkban tartják. A StarCity 2019 gyakorlat célja, hogy a műveletben résztvevő honvédségi, rendőrségi, mentő, valamint katasztrófavédelmi szervek és szervezetek együttműködését és a kapcsolódó koordinációs folyamatok hatékonyságát fejlessze.

A gyakorlat forgatókönyve alapján a Richter-skála szerinti a 4,2-es erősségű földrengés és az azt követő utórezgések 24 lakóépületben, a környező úthálózatban és közüzemi szolgáltatásokban tesznek kárt Kőbányán. A földrengés Budapest több kerületében is súlyos károkat okoz. A kapcsolódó mentési munkálatokat a Helyi Védelmi Bizottságok, a Fővárosi feladatokat Budapest Főváros Védelmi Bizottsága központi vezetési pontról koordinálja.

A katasztrófahelyzetet rontja, hogy a - földrengésben megsérült lakóépületek, hidak, átjárók sérülése miatt - más útvonalra terelt katonai szállító konvoj balesetet szenved, egy útszakasz beomlása robbanást okoz, és egy jármű kigyullad. A robbanást egy a földrengés miatt felszín közelébe kerülő és felrobbanó második világháborús robbanótest idézi elő. Az oltást és a sérültek mentését akadályozza, hogy a területen további robbanótestek kerülnek elő - köztük különleges (vegyi) jelzéssel ellátottak is -, így a műveletbe a Honvédség GAVIK Havaria Labor egységei is bekapcsolódnak.

Az összevont akcióban a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a honvédség, a tűzszerészek, a polgárőrség, a Vöröskereszt és a katasztrófavédelem összehangolt munkafolyamatai követhetők figyelemmel.

A kőbányai Óhegy park környékén a gyakorlat időtartama alatt előfordulhatnak a nyugalom megzavarására alkalmas látvány és hanghatások, de valós veszély nem áll majd fenn.

A feladat végrehajtásban részt vesznek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága és kapcsolódó szervezeti egységei - írták a gyakorlatról szóló közleményben. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport