Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Felfüggesztett börtönre ítélték Kengyel polgármesterét

2019.11.20. 23:07

A Szolnoki Járásbíróság 2019. október 28-án meghozott, aznap jogerős ítéletében

folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte,

egyúttal előzetes mentesítésben részesítette Kengyel község polgármesterét, aki az elmúlt 5 évben több mint 10 millió Ft-ot sikkasztott a község vagyonából, írja szerdai közleményében a Szolnoki Törvényszék. A döntés nem eredményezi automatikusan Nagy Szilárd polgármesteri tisztségének megszűnését, írják.

Kengyel egy 3500 fős település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a 2014-es önkormányzati választáson Nagy Szilárd a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett polgármester, a választók 93%-a szavazott rá. Néhány évvel később azonban látványosan megromlott a viszonya a helyi fideszes országgyűlési képviselővel, Boldog Istvánnal, és végül Nagy függetlenként indult, a Fidesz pedig vele szemben indította Bartus Gábort, Rákócziújfalu fideszes alpolgármesterét. Nagy végül nagyarányú győzelmet ért el október 13-án, közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes kihívója.

A törvényszék csütörtök esti közleménye szerint Nagy Szilárd azért, hogy egy szolnoki ügyvéddel szemben fennálló tartozását rendezze, az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében megbízási szerződést kötött az ügyvéddel, akinek a 2014. február 1-je és 2019. február 1-je között eltelt 5 évben összesen 7.620.000 Ft-ot fizetett ki az önkormányzat, úgy, hogy az ügyvéd ténylegesen semmilyen tevékenységet nem végzett az önkormányzat javára.

Az ezzel okozott kár a mai napig nem térült meg.

Szintén az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében, szóban állapodott meg egy másik ismerősével a helyi labdarúgó sportegyesület focistáinak utaztatásáról. A cég teljesítette a megállapodásban foglaltakat, az önkormányzat pedig 2019. március 28-án 569.349 Ft-ot fizetett ki a megállapodás szerint, amit a vádlott utóbb megfizetett az önkormányzatnak, így az okozott kár megtérült.

Végezetül a helyi vízközmű-társulat vezetőjeként 2016. június 30-a és 2018. december 31-e között 2.375.355 Ft-ot sikkasztott el a vízközmű-társulat házipénztárából, amiből 742.300 Ft-ot utóbb visszafizetett, így az okozott kár részben megtérült.

Az ügyben 2019. augusztus 21-én emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2019. október 28-án előkészítő ülést tartott az ügyben, amelyen a vádlott

az ügyésszel korábban megkötött egyezségben foglaltakkal egyezően beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, egyúttal azt kérte, hogy a bíróság előzetes mentesítésben részesítse.

A bíróság az előkészítő ülésen jóváhagyta a fenti egyezséget és ítéletet hozott, amit az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vett, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett. Figyelemmel arra, hogy a bíróság jogerős ítéletében előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat, a döntés nem eredményezi automatikusan a vádlott polgármesteri tisztségének megszűnését.

Nagy politikai nyomásról beszél

Nagy Szilárd Facebook-posztban reagált az ítéletre. Azt írja: "annak a döntésemnek, hogy mindenben együttműködtem az ügyészséggel és az előkészítő ülésen beismertem az ellenem felhozott vádakat, megvan a miértje. Ezen lépéseket önszántamból tettem, mert nem tudtam tovább együttműködni abban a rendszerben, ami a választókerületben zajlik. Az ügyeknek nem egyedüli szereplője vagyok, de természetesen a felelősségemet vállaltam, mint eddig mindig".

Bevallom azt is, hogy a hibás döntéseket gyakran politikai nyomás hatására hoztam meg, mert egyértelmű volt számomra, hogy ha nem működöm együtt a rendszerrel, vagyis nem bólintok rá mindenre, akkor a kengyeli emberek mindennapjait nem tudom élhetőbbé tenni.

- teszi hozzá Nagy, anélkül, hogy bármilyen konkrétumot említene, majd így folytatja: "Ennek a hatásait a településen élő emberek is megszenvedték. Mivel a bíróság az ítélet alól mentesített, így nincs törvényi akadálya annak, hogy a községemért tovább tudjak dolgozni polgármesterként, amire az októberi választáson újra bizalmat kaptam. Az általunk okozott kárt részben már megtérítettem és egyenlőre nem szeretném megnevezni a többi szereplőt. Őszintén bízom a független magyar igazságszolgáltatásban és abban, hogy a végén mindenki elnyeri méltó büntetését. Ezúton is elnézést kérek azoktól az emberektől, akiknek csalódást okoztam. Igyekszem hibáimat kijavítani."  • Vennék
  • Hírek