Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Külföldre adták volna örökbe a 3,5 éves kisfiút, most visszaadják nevelőszüleihez

2019.11.20. 13:03 Módosítva: 2019.11.20. 13:04

November 20-tól vissza kell adni a nevelőszülőknek azt a most három és fél éves kisfiút, akit tavaly a gyermekvédelmi szakszolgálat elvitt a nevelőszülőktől, majd megindította külföldi örökbeadását, írja a 168 óra.

  • A nevelőszülők a kisfiút kilenc napos korától, 2016 márciusától nevelték, és 2018-ban örökbe akarták fogadni.
  • A Pest Megyei Kormányhivatal Dabasi Járási Hivatala 2018. szeptember 21-i határozata alapján a gyermekvédelmi szakszolgálat emberei elmentek a nevelőszülőkhöz, és elvitték tőlük a sírva tiltakozó kisfiút.
  • Egy később határozat azt tartalmazza, hogy a nevelőszülő túlzottan kötődött a kisfiúhoz, ami ellehetetlenítette volna az örökbefogadási folyamatot, ezért indokolt volt a gyermek elvétele (a gyermek gondozási helyének megváltoztatása).  
  • A nevelőszülők fellebbeztek, végül bírósághoz fordultak. A Pest Megyei Főügyészség idén februárban hozott határozatot az ügyben, és számos szabálytalanságot talált az eljárással kapcsolatban. Megállapította, hogy a gyámhatóság döntését a tényállás szükséges mértékű tisztázása nélkül hozta meg.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály Központi Hatóság 2019. szeptember 4-i levelében az szerepel, hogy a minisztérium a kisfiú külföldre történő örökbefogadására tett javaslatot, mert a Magyarországon történő örökbefogadása érdekében tett intézkedések nem vezettek eredményre. (A törvény csak akkor engedi a nemzetközi örökbefogadást, ha belföldön bizonyíthatóan nem sikerült örökbe adni a gyermeket.)
  • A kisfiú idén szeptemberben egy külföldi párhoz került örökbefogadás előtti gondozásra. Külföldi örökbefogadás esetén ezt a kötelező gondozási időt (30 napot) belföldön kell tölteni, ezalatt ismerkednek a gyerekkel.
  • A külföldi örökbefogadó szülők idén szeptember 23-án visszavonták kérelmüket, mert a kisfiú magatartásával, dühkitöréseivel nem tudtak mit kezdeni. A gyámhatóság aznap megszüntette az örökbefogadási eljárást.
  • A kisfiú külföldi örökbe adása annak ellenére indult el, hogy az ügyében rengeteg vizsgálat folyt.
  • Számtalan vizsgálatot, fellebbezést és panaszt követően a megismételt elsőfokú eljárás végén a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatala idén októberben elutasította a Pest Megyei Tegyesz (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) elhelyezési javaslatát, és megállapította, hogy a kisfiú gondozási helye 2019. november 20-tól ismét a nevelőszülő háztartása.

Az ügy részletei a 168 óra honlapján olvashatók. Az örökbefogadások gyakorlatáról részletesen ebben a cikkben írtunk.