Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Hat várost is ugyanazzal a szimpla trükkel húztak le csalók

2019.11.20. 13:46

Frissítés: A cikk megjelenése után Bábolna városa jelentkezett, azt mondták, ott csak próbálkoztak a csalók, de nem jártak sikerrel, a várost nem érte kár, de a feljelentést megtették. Emiatt cikkünk eredeti címét is módosítottuk.

Bő egy hete írtuk meg azt a hírt, hogy egy csaló 18 millió forinttal verte át Pécs önkormányzatát. A módszere az volt, hogy egy önkormányzati beruházásnál, konkrétan egy bölcsődefelújításnál az önkormányzatnak írt egy levelet, mintha ő lenne az alvállalkozó, és azt kérte, hogy az addigi helyett egy másik bankszámlára utalja el a fennmaradó 18 millió forintot. A másik bankszámla volt az övé, és gyorsan el is tüntette róla a pénzt.

Mivel a pénzt gyakorlatilag azonnal levették a számláról, a bank vissza sem utalta azt, úgyhogy az önkormányzat és az alvállalkozó is feljelentést tett. A cikkben az állt, hogy a csalók több önkormányzatnál is eljátszották a trükköt, úgyhogy megkérdeztük az ORFK-t, ez tényleg így van-e. 

Azt válaszolták, hogy "az Ön által hivatkozott elkövetési módszerrel összefüggésben hét eljárás van folyamatban,

  1. Pécs,
  2. Bábolna (itt tehát csak próbálkozás volt)
  3. Miskolc,
  4. Szombathely,
  5. Sárvár,
  6. Szekszárd és
  7. Encs önkormányzata érintett ezekben" 

Ennél többet nem árultak el, nem tudni, van-e gyanúsított, illetve egy csaló műve-e mindegyik. A rendőrség emellett egy figyelemfelhívó plakátot/ szórólapot is elküldött a módszerről, íme:

rendorsegcsalas.PNG