Ambrus
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Elfogtak egy körözött orosz bankárt Magyarországon

2019.11.21. 14:28

Őrizetbe vették egy csődbe ment orosz bank igazgatótanácsának tanácsadóját Magyarországon – közölte az orosz legfőbb ügyészség a hivatalos honlapján.

Az őrizetbe vett személy nevét nem közölték, azt azonban igen, hogy Magyarországról való kiadatása folyamatban van. Magyar beszámoló nem jelent meg a történtekről, a legfőbb Ügyészség nem tudta megerősíteni a hírt, az ORFK későbbre ígért tájékoztatást.

Kis bank, nagy pénz

Az orosz Sztratyegija kereskedelmi bank nem volt meghatározó szereplője a piacnak, nem került fel az első 200 orosz bank listájára sem. 2016-ban egyike volt annak a több mint 70 orosz banknak, amelynek működési engedélyét az orosz központi bank (CB) visszavonta, mert nem tettek eleget a követelményeknek a nemzetközi pénzmosással szemben és – állította a CB – vitatható pénzügyi tranzakcióban vett részt, felélve teljes tőkéjét.

A vád szerint a Magyarországon őrizetbe vet tanácsadó 2016-ban a bank hitelkihelyezési osztályának vezetőjével szövetkezve 156 millió dollárnyi hitelt helyezett ki a férfi érdekeltéségéhez köthető cégekhez, amelyek érdemi tevékenységet nem folytattak.

A bank megszűnéséig az igazgatótanács elnöke Jakov Urinszon, oroszország egykori gazdasági minisztere volt, aki a Rosznano állami holding tanácsadója is volt. Korábban a miniszter neve Rosznano kapcsán felmerült egy sikkasztási ügyben, de vádemelésig nem jutott az ügy. A bank sikkasztási ügyében ellene jelenleg nem folyik nyomozás.